Sud odlučio da Zdravko Mamić neće biti izručen Hrvatskoj

Sud BiH odlučio je u petak da bivši čelnik zagrebačkog Dinama Zdravko Mamić neće biti izručen hrvatskim vlastima, potvrdio je njegov odvjetnik Zdravko Rajić, kako prenose mediji u BiH.

On je objasnio da se proces izručenja Hrvatskoj obustavlja zbog činjenice da je Mamić državljanin Bosne i Hercegovine.

Mamić je pušten na slobodu i iz Sarajeva je krenuo za Međugorje. Kretanje u BiH mu nije ograničeno.

Dinamov savjetnik i bjegunac od hrvatskog pravosuđa Zdravko Mamić rekao je u petak pred Sudom BiH da posjeduje bosanskohercegovačko državljanstvo, a njegova obrana usprotivila se zahtjevu za izručenjem Hrvatskoj o čemu bi sudsko vijeće odluku trebalo donijeti u roku od 24 sata.

“Zdravko Mamić nije imao uvjerenje o državljanstvu. Umjesto toga, dostavio je dokument sa svojim matičnim brojem izdat od MUP-a Tomislavgrada. Njegov advokat tvrdi da je to validan dokument”, javila je Al Jazeerina reporterka Arduana Pribinja.

“Izručenju se, zvanično, pred Sudom usprotivio i Mamić kazavši: ‘Ponosni sam državljanin BiH i ne želim izručenje Hrvatskoj. Njihovom pravosuđu ne vjerujem. Oni su prekršili sva moja prava'”, prenijela je Pribinja.

Na ročištu, koje je bilo otvoreno za javnost, sutkinja Suda BiH Tatjana Kosović je upitala Mamića o njegovim osobnim podacima, te je li mu poznato zašto se nalazi pred Sudom BiH. Mamić je rekao da kako mu je trenutačna adresa prebivališta u Tomislavgradu, te da ima državljanstvo Bosne i Hercegovine i da je njegovo zanimanje menadžer u sportu.

Mamićev odvjetnik Zdravko Rajić rekao je da njegov klijent ne prihvaća dragovoljno izručenje Hrvatskoj, te se pozvao na činjenicu da ima državljanstvo BiH. Mamić je pak opetovao da je protiv njega pred Županijskim sudom u Osijeku vođen montirani proces, te da ne vjeruje hrvatskom pravosuđu.

Ročištu je nazočio i Zoran Mamić, brat Zdravka Mamića, koji je također nepravomoćno osuđen na zatvorsku kaznu pred Sudom u Osijeku.

Sud Bosne i Hercegovine ima rok od 24 sata za donošenje odluke po zahtjevu Hrvatske za njegovim izručenjem.

Mamića su jučer priveli pripadnici državne policijske agencije (SIPA), te je noć proveo u pritvoru Suda BiH. Dinamov savjetnik je prošloga tjedna nepravomoćno osuđen na 6,5 godina zatvora zajedno s još tri osobe s objašnjenjem da je oštetio Dinamo i proračun Hrvatske. On je dan prije izricanja presude prešao u BiH.

Savjetnik u Nogometnom klubu Dinamo i bjegunac od hrvatskog pravosuđa Zdravko Mamić danas se pojavio pred Sudom Bosne i Hercegovine, gdje je održano ročište po zahtjevu Hrvatske za njegovim izručenjem.

Ročište je trebalo biti održano jučer, ali je odgođeno iz tehničkih razloga – zbog skraćenog radnog vremena uoči nadolazećih blagdana.

I Mamićev odvjetnik Zdravko Rajić potvrdio je da ne postoje uvjeti za izručenje Hrvatskoj.

“Prema sadašnjoj situaciji, prema dokazima u spisu, nema uvjeta za izručenje s obzirom na činjenicu da je Zdravko Mamić državljanin Bosne i Hercegovine. Uvjeren sam da će zahtjev biti odbijen”, rekao je Rajić.

Dinamov savjetnik Zdravko Mamić je prošloga tjedna nepravomoćno osuđen na 6,5 godina zatvora zajedno s još tri osobe, s objašnjenjem da je oštetio Dinamo i proračun Hrvatske.

Dan prije izricanja presude prešao je u BiH, čije državljanstvo posjeduje.

Županijski sud u Osijeku naložio je raspisivanje međunarodne tjeralice, nakon čega je Republika Hrvatska zatražila od BiH izručenje Zdravka Mamića po sporazumu o međunarodnoj pravnoj suradnji u kaznenim stvarima.

Mamić je slobode lišen u Međugorju kamo je pobjegao od hrvatskog pravosuđa.

Izvor: Al Jazeera i agencije