Sud odgodio odluku o stečaju ‘Uljanika’

Uljanik
Bulić kaže da se u četvrtak sastao s premijerom i užim timom Vlade da bi razmotrili koji dio ponude strateškog partnera nije prihvatljiv i razmotrili druga rešenja (Al Jazeera)

Na Trgovačkom sudu u istarskom gradu Pazinu u petak je odgođeno ročište u okviru prethodnog postupka radi utvrđivanja pretpostavki za otvaranje stečaja u brodogradilištu “Uljanik”, a novo je ročište zakazano za 24. travanj.

Sudac Ivan Dujić je ročište odgodio nakon što je predsjednik Uprave “Uljanika” Emil Bulić rekao da se u četvrtak, nakon sjednice Vlade, sastao s premijerom Andrejom Plenkovićem i užim timom Vlade, kako bi razmotrili koji dio ponude strateškog partnera – Brodosplita, u vlasništvu Tomislava Debeljaka – nije prihvatljiv i razmotrili druga alternativna rješenja.

Prema Bulićevim riječima, za idući tjedan najavljeni su razgovori nadležnih državnih institucija s Euopskom komisijom vezano za druga moguća rješenja u cilju nastavka restrukturiranja Uljanika, prenosi Tanjug agenciju Hina.

Budući da Uprava zajedno s Vladom traži rješenje za oporavak brodogradilišta, nastavit će se razgovor s Europskom komisijom, Upravom i stečajnim upravnikom, kao i s radnicima koji su tražili odgodu stečaja.

Prezadužena kompanija

Postupak za uvođenje stečaja u “Uljaniku” pokrenut je krajem siječnja ove godine na prijedlog hrvatske Financijske agencije (Fina), koja je pritom navela da je račun Uljanik Brodogradilišta sa 21. siječnjem bio u neprekidnoj blokadi od 120 dana zbog neizvršenih plaćanja u ukupnom iznosu od 75,9 milijuna kuna (10,2 milijuna eura).

Uljanik Brodogradilište ima 1.400 zaposlenih, prema podacima Fine.

Imovina brodogradilišta iznosi 988 milijuna kuna (132,9 milijuna eura), a ukupne obveze iznose 2,6 milijarde kuna (349,7 milijuna eura), što znači da je kompanija prezadužena i ispunjava i taj kriterij za otvaranje stečaja, navodi Hina.

Privremeni stečajni upravitelj Uljanik Brodogradilišta, Loris Rak, ove je srijede podnio zahtjev Trgovačkom sudu da u slučaju da sudac otvori stečajni postupak, bude imenovan drugi stečajni upravitelj.

Svoj zahtjev je obrazložio činjenicom da će to biti složen stečajni postupak koji će tražiti stalno prisustvo stečajnog upravitelja u Puli te da bi, kako on prebiva u Rijeci, bilo za državu jeftinije da imenuje nekog drugog.

Odgođena odluka o 3. maju, odbijeno restrukturiranje

Na Trgovačkom sudu u Rijeci u četvrtak je ponovno odgođeno ročište u sklopu prethodnog postupka radi utvrđivanja pretpostavki za otvaranje stečajnog postupka u riječkom “3. maju”, a novo je ročište zakazano za 17. travnja. 

“Ako Vlada u međuvremenu donese odluku da se neće ići u spašavanje “3. maja”, ročište mogu zakazati i telefonom da ne čekamo 17. travnja”, kazala je sutkinja Liljana Ugrin.

Hrvatski premijer Andrej Plenković je u četvrtak na sjednici Vlade poručio kako Vlada predloženo restrukturiranje “Uljanik grupe” ne može podržati jer bi ono značilo veliku financijsku izloženost države te ostaje otvorena za traženje dodatnih rješenja za brodogradilišta “Uljanik” u Puli i “3. maj” u Rijeci. 

Prema ponudi strateškog partnera [Brodosplita], ukupni troškovi restrukturiranja u maksimalističkoj varijanti iznosili bi 10,8 milijardi kuna (1,45 milijardi eura), a minimalna varijanta bi bila blizu 7,5 milijardi kuna (blizu milijardu eura), rekao je. 

“Provođenje ovakvog programa restrukturiranja od Vlade odnosno države zahtijevalo bi dodatno veliko i izdašno financijsko izlaganje, a bilo bi i nedvojbeno veliko opterećenje za sve hrvatske građane i za sve porezne obveznike. S obzirom na sve okolnosti, to nas upućuje na zaključak da je održivost predloženog koncepta restrukturiranja upitna, slijedom čega Vlada u ovom trenutku ovakvo restrukturiranje ne može podržati i ostajemo otvoreni da tražimo dodatna rješenja za brodogradilišta u Puli i Rijeci”, rekao je hrvatski premijer.

Izvor: Agencije