Sud odbio žalbu Agrokora u vezi sa zapljenom dionica Mercatora

Agencija za zaštitu konkurencije zaplijenila je od Agrokora 70 posto dionica Mercatora 16. decembra (EPA)

Okružni sud u Ljubljani potpuno je podržao odluku Agencije za zaštitu konkurencije da privremeno zaplijeni dionice Mercatora od vlasnika tog trgovinskog lanca, hrvatske grupe Agrokor.

Agencija je odluku suda da odbije žalbu Agrokora objavila u utorak nakon što je dobila rješenje, dok je nasljednica Agrokora, kompanija Fortenova, najavila da će iskoristiti sva legalna sredstva da ona bude poništena, prenosi Tanjug od slovenske agencije STA.

Agencija je od Agrokora zaplijenila 70 posto dionica Mercatora 16. decembra kako bi osigurala da ta nesolventna grupa plati kaznu od 53,9 miliona eura jer 2016. nije obavijestila o preuzimanju kompanije za proizvodnju flaširane vode “Kostela” sa sjedištem u Sloveniji.

Agrokor se žalio i protiv kazne i protiv zapljene dionica.

Čeka se odluka o žalbi

Sud tek treba odlučiti o žalbi za kaznu, a za to će, kako se očekuje, biti potrebno više vremena.

Privremena zapljena dionica Mercatora odgodila je planirani prelazak tog slovenskog trgovinskog lanca iz vlasništva Agrokora u vlasništvo njegove nasljednice Fortenove.

Rukovodstvo Fortenove osudilo je zapljenu dionica Mercatora kao pokušaj Slovenije da osigura bolje uvjete slovenskim dobavljačima tog lanca, što je Ljubljana negirala.

Fortenova je saopćila da je obavijestila evropska i nacionalna regulatorna tijela o “spornom ponašanju” slovenske Agencije za zaštitu konkurencije i o sumnji da slovenske pravne i druge institucije “sprečavaju transfer dionica Mercatora Fortenovi iz nacionalnih političkih razloga, u suprotnosti sa slovenskim zakonodavstvom i praksom Evropske unije”.

Izvor: Agencije