Sud odbio žalbe da se Medojeviću i Kneževiću ukinu odluke o slanju u zatvor

Ustavni sud Crne Gore danas je, na odvojenim sjednicama, odbio žalbe da se zastupnicima Demokratskog fronta (DF) Nebojši Medojeviću i Milanu Kneževiću ukine odluka o slanju u zatvor.

Na sjednicama na kojima se raspravljalo o žalbama Medojevića i Kneževića nije postignuta saglasnost, zbog čega je za sutra zakazana plenarna sjednica Ustavnog suda, kada će sve sudije tog suda odlučivati o žalbama Kneževića i Medojevića, prenosi Tanjug.

Nakon današnjih odluka Ustavnog suda, iz DF-a su pozvali građane da sutra popodne dođu na protest.

“Već 12 dana se suočavamo sa svakakvim tumačenjima. DF će sutra u 18 sati održati protest, i pozivam kolege iz opozicije da dođu da pokažu jedinstvo, solidarnost”, rekao je Knežević.

On je pozvao građane na skup koji će, kako je naveo, pokazati da postoji Crna Gora koja je spremna da se bori za slobodu mišljenja i govora.

“Ako sada ne postavimo granicu i blokadu, Crna Gora će kliznuti u diktaturu”, rekao je Knežević novinarima u Skupštini. On je apelovao na opoziciju da zajedno planiraju aktivnosti da “ovaj režim dovedu k pravdi”.

Knežević ne izlazi iz Skupštine

Knežević se danima nalazi u Skupštini Crne Gore i time izbjegava hapšenje zbog odbijanja da saopšti podatke o sudiji koji mu je navodno ponudio mito u iznosu od 10.000 eura da mu ukine presudu zbog napada na policajca 2015. godine.

Medojević je uhapšen u noći između 30. novembra i 1. decembra poslije sjednice parlamenta i bez oduzimanja poslaničkog imuniteta.

On je odbio da kaže ko je pripadnik ANB-a koji mu je saopštio da je tužilac Milivoje Katnić od bivšeg gradonačelnika Podgorice Miomira Mugoše uzeo 100.000 eura kako mu ne bi odredio pritvor u slučaju “Carine”.

Medojević je prethodne sedmice kažnjen sa još dva mjeseca zatvora, jer je odbio da svjedoči u predmetu koji je formiran povodom njegovih ranijih tvrdnji da je glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić učestvovao u ratnom zločinu na teritoriji Cavtata tokom 1991. i 1992. godine. 

Medojević prekinuo štrajk glađu

Prethodno je Medojevića, koji se nalazi u zatvoru zbog odbijanja svjedočenja, liječnik uputio u Klinički centar Crne Gore, radi detaljnog pregleda i opservacije, potvrdio je Zavod za izvršenje krivičnih sankcija.

Prema navodima u saopštenju, Medojević je sam zatražio slanje u bolnicu nakon što mu je pozlilo.

Medojević je, čim je poslan u zatvor, počeo štrajk glađu. Međutim, štrajk glađu je prekinuo u subotu kada mu je također pozlilo.

Zavod za izvršenje krivičnih sankcija je potvrdio da je Medojević do sada “uredno koristio pravo na šetnju i boravak na otvorenom prostoru, redovnu i vanrednu posjetu i propisanu terapiju ordinirajućeg ljekara”.

Klinički centar Crne Gore je potvrdio da je Medojević, zbog ranije evidentirane slabosti i malaksalosti, zadržan radi daljeg praćenja i da je “potpuno stabilnih vitalnih parametara”.

Izvor: Al Jazeera i agencije