Sud odbio zahtjev za rehabilitaciju Milana Nedića

Jevreji uhapšeni 1941. u Beogradu: predlagači rehabilitacije Nedića tvrde da nije odgovoran za Holokaust u Srbiji (Wikipedia)

Viši sud u Beogradu odbio je zahtev za rehabilitaciju srpskog premijera za vreme okupacije u Drugom svetskom ratu Milana Nedića, potvrđeno je Tanjugu u tom sudu.

Na ovu odluku podnosioci zahteva imaju pravo da ulože žalbu Apelacionom sudu u Beogradu koji treba da donese pravosnažnu odluku.

Sud je odbio zahtev za rehabilitaciju kojim je traženo da se poništi Uredba Vlade FNRJ kojom je Milan Nedić proglašen za narodnog neprijatelja i na osnovu koje su mu oduzeta građanska i imovinska prava.

Postupak za rehabilitaciju Nedića iniciran 2008. godine, ali je rasprava pred sudskim većem, kojoj prisustvuje i javnost počela u decembru 2015. godine.

Zahtev da se Nediću vrate građanska prava potekao je od Srpskog liberalnog saveta, Udruženja političkih zatvorenika i žrtava komunističkog režima i porodice Nedić.

Negodovanje dijela javnosti 

Predlagači su pokušali da dokažu da Nedić, koji je na čelu Vlade nacionalnog spasa bio od avgusta 1941. do oktobra 1944. godine, nije odgovoran ni za Holokaust u zemlji, ni za osnivanje logora, kao ni za masovna streljanja.

Kako je tvrdio advokat Zoran Živanović, Vlada koju je vodio formirana je i radila u skladu sa tadašnjim pravnim normama, jer kada neka zemlja kapitulira – nema dalje borbe.

Sud je tokom postupka saslušao desetak svedoka i istoričara.

U toku postupka, sud je odbio pravo jevrejskim opštinama da se umešaju u postupak i osporavaju vraćanje građanskih prava Nediću, a tu odluku je potvrdio i Apelacioni sud, budući da je ovo “jednostranački postupak” koji se vodi po pravilima vanparničnog postupka i nema “druge strane”.

Postupak po zahtevu za rehabilitaciju izazvao je negodovanja u javnosti, budući da jedan deo građana smatra da je Nedić zločinac i da sud treba da odbije rehabilitaciju.

Nedićeva vlada raspuštena je 4. oktobra 1944, a on je dva dana kasnije, sa većinom ministara prebegao iz zemlje.

Britanci su ga predali jugoslovenskim snagama 1. januara 1946. godine.

Prema zvaničnoj verziji, Nedić se ubio skokom kroz prozor zatvora Ozne i nikada formalno nije optužen, ni osuđen.

Izvor: Agencije