Sud odbacio žalbu, zvaničnik HRW-a mora napustiti Izrael

Shakir je od 2016. radio kao direktor HRW-a u Izraelu i Palestini (Reuters)

Vrhovni sud Izraela odbacio je danas žalbu lokalnog direktora Human Rights Watcha (HRW) Omara Shakira da poništi njegov nalog za deportaciju.

Niži sud u aprilu naložio je Shakiru da napusti zemlju, istakavši da su njegove aktivnosti protiv izraelskih naselja na Zapadnoj obali  bojkot zemlje, objavio je AP, prenosi Tanjug.

Izraelski ministar unutrašnjih poslova naredio je protjerivanje Shakira prošle godine, označivši ga “aktivistom bojkota”, što su HRW i Shakir negirali.

Zabrana bojkota

Izrael je 2017. usvojio zakon kojim se zabranjuje ulazak svakom strancu koji javno poziva na bojkot Izraela ili njegovih naselja na Zapadnoj obali.

Human Rights Watch navodi da ni ta grupa ni Shakir nisu pozvali na direktan bojkot Izraela.

Shakir, državljanin Sjedinjenih Američkih Država, radio je za HRW sa sjedištem u New Yorku kao direktor u Izraelu i Palestini od oktobra 2016.

Grupa Human Rights Watch, između ostalog, objavila je 2017. da izraelske banke doprinose širenju jevrejskih naselja na Zapadnoj obali dajući kredite i hipoteke za gradnju.

Prema međunarodnim konvencijama, naselja se smatraju ilegalnima i većina međunarodne zajednice vidi ih kao prepreku za rješenje s dvije države. Izrael je okupirao Zapadnu obalu, Pojas Gaze i Istočni Jerusalem u ratu 1967.

Do 400.000 ljudi sada živi u naseljima na Zapadnoj obali, a 200.000 Jevreja živi u Istočnom Jerusalemu.

Izvor: Agencije