Sud odbacio optužnicu protiv Air Francea zbog pada aviona 2009.

U padu aviona Air Francea 2009. u Atlantik poginulo je 228 osoba (Ilustracija)

Francuske sudije odbacile su optužbe protiv avionske kompanije Air France i Airbusa zbog pada aviona 2009. u Atlantiku, pri čemu je poginulo 228 osoba, te su odgovornost za nesreću pripisali pilotima, čime su odmah izazvali bijes porodica žrtava.

Piloti Airbusa A330 nisu postupili prema svim upozorenjima i dostupnim očitanjima instrumenata, presudile su sudije u zaključcima u koje su uvid imale novinske agencije, prenosi Hina.

Avion se srušio u okean na letu iz Rio de Janeira u Pariz s visine 11.500 metara tokom oluje nakon što je ušao u zonu jake turbulencije.

Njegovi su motori radili, ali su krila gubila uzgon.

“Direktni uzrok nesreće je to što je posada izgubila kontrolu nad avionom”, odlučile su sudije, navodi agencija Reuters. 

Time su sudije zanemarile prijašnji zaključak da je uzrok katastrofe zamrzavanje Pitotove cijevi tokom leta, koja služi za mjerenje brzine aviona.

Porodice žrtava najavile žalbu

Sudije su tako odbacile optužnicu koju je protiv Air Francea podnijelo državno tužilaštvo.  

No, advokat porodica žrtava odmah je najavio žalbu.

“Sudije su crno na bijelo napisale da zamrzavanje Pitotove cijevi nema nikakve veze s nesrećom. Glupost. Da se Pitotova cijev nije zamrznula, ne bi bilo nesreće”, rekao je advokat Sebastien Busy. 

Nesreća je bila najsmrtonosnija u historiji Air Francea i aviona modela A330.

Deceniju nakon nesreće avioindustrija još primjenjuje pouke izvučene iz nje.

Unesene su tako izmjene u uvježbavanju pilota, protokolu postupanja u kokpitu, te praćenju aviona u udaljenim zonama. 

Izvor: Agencije