Oglasi

Sud: Nasim Haradinaj u haškom pritvoru

Nasim Haradinaj optužen je za 'krivična djela protiv pravosuđa - zastrašivanje svjedoka, odmazdu i povredu tajnosti'.
Sud je potvrdio da je potpredsjednik Udruženja veterana OVK Nasim Haradinaj smješten u sudski pritvor u SheveningenuAl Jazeera

Sud za zločine OVK u Hagu potvrdio je večeras da je potpredsjednik Udruženja veterana OVK Nasim Haradinaj smješten u sudski pritvor u Sheveningenu, javlja Beta.

Haradinaj, juče uhapšen u Prištini, optužen je za "krivična djela protiv pravosuđa, odnosno zastrašivanje svjedoka, odmazde i povrede tajnosti postupka, prema Krivičnom zakonu Kosova", navodi se u saopštenju.

Za ista krivična djela optužen je i predsjednik Udruženja veterana OVK Hysni Gucati, koji je od sinoć u haškom pritvoru.

Kada će Gucati i Haradinaj prvi put biti izveden pred sudiju u Hagu bit će objavljeno "u najskorije vrijeme", saopštio je Sud.

Udruženje veterana OVK tvrdilo je da su mu proteklih dana nepoznate osobe dostavljale velike količine povjerljivih dokumenata sa zaglavljem Specijalizovanih vijeća Kosova, što je zvaničan naziv suda u Hagu.

Novinari odbili objaviti povjerljive dokumente

Tužilac Jack Smith upozorio je prije četiri dana da će krivično goniti sve koji odaju identitet svjedoka ili objave informacije koje bi mogle otkriti ko su svjedoci.

Smith je tada u saopštenju optužio Udruženje veterana OVK da se "više puta upustilo u aktivnosti koje su usmjerene na miniranje adekvatne primjene pravde".

Iz Smithovog saopštenja proizašlo je da je Udruženje veterana OVK povjerljive dokumente dostavljalo novinarima na Kosovu, koji su, međutim, odbili da ih objave ili su ih vratili sudu u Hagu.

Tužilac je tada ukazao da su mnogi novinari na Kosovu "jasno rekli da takve aktivnosti miniraju vladavinu zakona i kurs pravde".

Smith je naznačio da su novinari shvatili da bi "učestvovanje u dijeljenju takvih informacija moglo da predstavlja krivično djelo po Krivičnom zakoniku Kosova".

"Specijalizovano tužilaštvo je posvećeno istrazi i krivičnom gonjenju pojedinaca koji su počinili takva krivična djela, uključujući otkrivanje identiteta lica koja bi mogla da budu pozvana na sud ili bilo kakvih informacija koja mogu da dovedu do njihove identifikacije", upozorio je Smith.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.