Oglasi

Sud naredio hapšenje bivše prve dame Filipina Imelde Marcos

Supruga bivšeg diktatora Ferdinanda Marcosa, poznata po kolekciji od 3.000 pari cipela, nakita i umjetničkih djela, suočena je s nizom optužnica za korupcjiu.
Imelda Marcos je optužena a je prebacila oko 200 miliona dolara u ŠvicarskuEPA

Filipinski antikorupcijski sud naredio je u petak hapšenje bivše prve dame Imelde Marcos, nakon što ju je proglasio krivom po sedam tačaka optužnice za korupciju iz vremena vladavine njena supruga i bivšeg diktatora Ferdinanda Marcosa.

Ekstravagantna Marcos (89), poznata po kolekciji od 3.000 pari cipela, nakita i umjetničkih djela. suočena je s nizom optužnica za korupciju.

Njena porodica svrgnuta je sa vlasti u pobuni 1986. godine, koju je podržala vojska.

U Šicarskoj 200 miliona dolara

Sud je naredio da Imelda Marcos, koja je zastupnica u Parlamentu, odsluži šest do 11 godina zatvora za svaku od sedam tačaka optužnice.

Optužena je da je prebacila ukupno oko 200 miliona dolara u Švicarsku tokom mandata na položaju guvernerke Manile.

Imelda Marcos i njeni advokati nisu bili prisutni izricanju kazne, a nakon ročišta bili su nedostupni za komentare.

ImeldaMarcos ima pravo žalbe na nalog za hapšenje.

Imelda Marcos je u tri mandata zastupnica u Parlamentu, planirala je na izborima naslijediti svoju kćer Imee Marcos (62) na mjestu guvernerke Ilocos Norte, uporišta još uvijek moćne porodice Marcos.

Duterte podržava porodicu Marcos

Ferdinand Marcos vladao je Filipinima dva desetljeća i u tom razdoblju stradale su hiljade njegovih protivnika.

Optužuje ga se da je nagomilao lično bogatstvo veće od 10 milijardi dolara, a umro je 1989. godine.

Aktuelnui predsjednik Filipina Rodrigo Duterte ima dobre odnose s porodicom Marcos i često je hvalio diktatora te je dozvolio da bude pokopan 2016. godine na groblju heroja.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.