Oglasi

Sud: Janša mora platiti odštetu novinarki zbog uvreda

Bivši slovenski premijer platit će 6.000 eura odštete novinarki koju je nazvao 'jeftinom novinarskom prostitutkom'.
Janez JanšaDvije novinarke su podnijele zasebne tužbe protiv Janše, a sud u Velenju je, kao prvostupanjski, presudio u korist objeAP - Arhiva

Bivši slovenski premijer Janez Janša morat će platiti novinarki Slovenske televizije 6.000 eura zbog uvreda, odredio je Okružni sud u Velenju.

Prema nepravomoćnoj presudi na koju šef slovenske opozicije ima pravo žalbe, odštetu mora platiti novinarki i urednici javnog TV servisa Mojci Šetinc Pašek zbog Twitter poruke nakon njenog priloga emitovanog u večernjoj emisiji u udarnom terminu u kojoj je navela da su neki članovi Janšine stranke pristaše filonacističke grupe na Facebooku, što je Janša nazvao izmišljotinom.

Nakon emitiranja priloga, Janša je na svom Twitter računu napisao da se govori kako su "Mojca PŠ" i njena kolegica, a koju je također naveo imenom i inicijalima prezimena, "jeftine" i istrošene "novinarske prostitutke" koje je lako kupiti.

Pokrenut i krivični postupak

Sud u Velenju konstatirao je u presudi na odštetnu tužbu novinarke da je političareva poruka na Twitteru sama po sebi uvredljiva bez obzira na to ko ju je napisao i s kojima namjerama, te odredio odštetnu svotu od 6.000 eura.

Sud nije uvažio mišljenja Janšinih advokata da se radi o satiričnom komentaru na napade i pokušaje ocrnjivanja javne osobe.

Novinarke su pokrenule i krivični postupak protiv Janše, jer ga optužuju za uvredu časti i dobrog imena.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.