Sud: Hrvatska mora platiti odštetu bivšem pilotu JNA

Hrvatska, Zastava, Hrvatska zastava
Hrvatski nacionalizam samo potvrđuje da smisao državnosti nikako ne uspijeva pronaći i u čemu drugom osim u teroru nad slabijima (Igor Kralj / Pixsell)

Sud u Rovinju je nakon 14 godina, koliko je trajao postupak, presudio da Hrvatska mora isplatiti odštetu u iznosu od 345.000 kuna (46.330 eura) uz zatezne kamate eura bivšem pilotu JNA Tomislavu Božoviću, jer su ga hrvatske snage zlostavljale u ratnom zatvoru u Kerestincu kod Zagreba.

Presudom je naloženo i da Hrvatska plati 83.813 kuna (11.255 eura) eura za troškove suđenja, a u korist Božovića presuđeno je iako je on u prosincu 1991. godine napustio vojnu službu.

Zlostavljan iako nije želio ratovati

Nepravomoćna presuda Općinskog suda u Puli-Stalne službe u Rovinju, piše Glas Istre, donesena je temeljem tužbe koju je Božović podnio protiv Republike Hrvatske još 2003. godine.

On je, ne želeći ratovati, koncem prosinca 1991. godine napustio JNA, ali je svejedno uhićen te zlostavljan.

Kako prenose Večernje novosti, Božović je uhićen odmah po dolasku iz Tuzle u Hrvatsku i osumnjičen za ratne zločine, nakon čega su ga vojni policajci mučili u zatvoru, tukli i vrijeđali, stavljali mu pištolj pod vrat i zatim ga smjestili u samicu, prenosi Tanjug.

Božović je iskaz dao i predstavnicima Crvenog križa koji su obilazili zatvore, a sve je trajalo gotovo šest mjeseci, nakon čega je razmijenjen.

Hrvatske vlasti izdale su mu domovnicu i putovnicu, a trenutačno živi u Puli.

Tužbu pokrenuo 2003.

Tužbu protiv Hrvatske Božović je pokrenuo u ožujku 2003. tražeći odštetu od milijun kuna (134.000 eura), ali mu je dosuđeno 410.800 kuna (55.000 eura).

Na tu su se presudu žalili i Božovićev odvjetnik i Državno odvjetništvo, a Županijski sud u Puli potvrdio je dio presude koji se odnosio na odštetu za nezakonito pritvaranje za što je bivši pilot tražio 48.800 kuna.

Stoga je Božović nastavio tražiti naknadu za duševne i fizičke boli, a na ime izgubljene zarade za vrijeme života u Srbiji i Italiji gdje je živio bez ikakvih prava.

Izvor: Al Jazeera i agencije