Sud EU-a presudio protiv Hrvatske zbog opasnog otpada

Građani su se godinama žalili na dovoženje šljake prilikom sanacije bivše Tvornice elektroda i ferolegura iz Šibenika (Dino Stanin / Pixsell)

Sud Europske unije presudio je da Hrvatska nije ispunila obveze iz europske Direktive o otpadu, među kojima je i ona da osigura zaštitu zdravlja ljudi i okoliša, zbog “crnog brda” u Biljanima Donjim, u blizini Zadra, gdje se nalazi odlagaište na kojem je 140.000 tona otpada iz bivše Tvornice elektroda i ferolegura – TEF iz Šibenika.

Prema tužbi koju je protiv Hrvatske podnijela Europska komisija, Sud EU-a je presudio Hrvatskoj jer nije poduzela mjere “sanacije ilegalnog ‘crnog brda’ kod Zadra”.

Od 2010. godine na toj je lokaciji na zemljište koje nije uređeno za odlaganje otpada u blizini obiteljskih kuća dovožena šljaka koju Hrvatska nije klasificirala kao otpad, a nisu poduzete ni mjere zaštite podzemnih voda i sprječavanja širenja prašine u okoliš.

Šljaka je dovožena prilikom sanacije bivše Tvornice elektroda i ferolegura iz Šibenika i od tada se mještani žale.

Europska komisija Hrvatsku je 2014. godine prvi put upozorila na njene obveze.

Nakon što do travnja 2018. godine otpad nije bio saniran, EK je protiv Hrvatske podnijela tužbu, a nakon postupka sud je utvrdio da su osnovana sva tri tužbena zahtjeva.

Bez finansijskih sankcija

Oglasilo se i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Hrvatske, navodeći kako je riječ o deklaratornoj presudi Suda EU-a kojom se ne određuju financijske sankcije, već je Hrvatska dužna poduzeti potrebne mjere kako bi postupila sukladno presudi.

“S obzirom da je Hrvatska tijekom postupka pred Sudom EU-a odloženi kameni agregat definirala mineralnom sirovinom u svojem vlasništvu, nadležna ministarstva će odrediti najučinkovitiji način oporabe mineralne sirovine poštujući sve uvjete iz Direktive 2008/98 o otpadu”, navodi ovo ministarstvo.

Ukazuju i kako su “tijekom sudskog postupka utvrđene nove okolnosti i činjenice koje Vladu Hrvatske ovlašćuju da […] kameni agregat odložen na lokaciji u Biljanama Donjim proglasi mineralnom sirovinom u vlasništvu Hrvatske pogodnom za korištenje u građevinarstvu”.

Izvor: Agencije