Sud dozvolio djelomičnu primjenu Trumpove zabrane za strance

Grupe za zaštitu ljudskih prava protive se Trumpovim zabranama (Reuters)

Američki prizivni sud u Kaliforniji dopustio je da posljednja uredba američkog predsjednika Donalda Trumpa o zabrani ulaska u zemlju državljana šest većinski muslimanskih zemalja, djelomično stupi na snagu zabranom ulaska za one koji nemaju dokazane veze sa SAD-om.

Tročlano vijeće devetog okružnog prizivnog suda u San Franciscu tako je djelomično odobrilo zahtjev Trumpove administracije da se ukloni, barem privremeno, ranija sudska odluka koja je blokirala primjenu te uredbe.

Trump je uredbu objavio 24. rujna i njome je zamijenio dvije ranije verzije koje su blokirali savezni sudovi.

Zabrana će se odnositi na državljane Irana, Libije, Sirije, Jemena, Somalije i Čada koji nemaju nikakve veze sa SAD-om, poput članova obitelji ili dozvolu za boravak zbog školovanja ili drugih razloga.

Havaji prethodno odbili Trumpa

Polovicom listopada američki savezni sudac na Havajima blokirao je istu verziju zabrane ulaska u SAD samo nekoliko sati prije nego što je mjera trebala stupiti na snagu.

Okružni sudac Derrick Watson odobrio je zahtjev savezne države Havaji da privremeno blokira Vladu u Washingtonu u provedbi mjera zabrane.

Havaji su se usprotivili odluci, navodeći da je ona nastavak “obećanja Donalda Trumpa da će isključiti muslimane iz SAD-a”.

Zabranu su razmatrali i sudovi u drugim saveznim državama, poput Marylanda, gdje skupine za zaštitu građanskih sloboda pozivaju na ukidanje restrikcija za izdavanje viza i za putovanja.

Izvor: Agencije