Sud dopustio prikazivanje lica napadača na džamije

Naredno ročište zakazano je za 14. juni, kada bi se putem videolinka Brenton Tarrant trebao izjasniti o krivici (Reuters)

Novozelandski sudija presudio je da mediji sada mogu prikazivati lice čovjeka optuženog za ubistvo 51 osobe u dvije džamije u Christchurchu.

Novozelandski sudovi ranije su presudili da TV stanice, websiteovi, novine i drugi mediji mogu u javnosti objaviti samo fragmentirane fotografije lica Brentona Harrisona Tarranta, 28-godišnjeg australskog bjelačkog suprematiste optuženog za masovna ubistva u pucnjavi od 15. marta.

Sudija višeg suda Cameron Mander navodi, međutim, u sudskoj zabilješci da su ga tužioci savjetovali da više nema bilo kakve potrebe za zabranom objave slika Tarrantovog lica i dodaje da je ukinuo ranije zabrane.

Novo ročište u junu

Ranije presude nisu, međutim, spriječile cirkuliranje Tarrantovih fotografija na internetu i postavlja se pitanje da li se sudske odluke mogu primjeniti na medije koji djeluju van granica Novog Zelanda.

Napadač je objavio livestream većeg dijela svog napada na Facebooku.

Jezivi 17-minutni snimak, u kojem on prikazuje svoje lice, kopiran je i distribuiran kako bi se mogao gledati širom svijeta na internetu.

Naredno ročište zakazano je za 14. juni kada, bi se putem videolinka Tarrant trebao izjasniti o krivici po 51 tački optužbe za ubistvo i pokušaj ubistva te jednoj tački za terorizam, prenosi Associated Press.

Izvor: Agencije