Oglasi

Sud dopustio prikazivanje lica napadača na džamije

Novozelandski sudovi ranije su presudili da mediji mogu objaviti samo fragmentirane fotografije lica Brentona Tarranta.
Naredno ročište zakazano je za 14. juni, kada bi se putem videolinka Brenton Tarrant trebao izjasniti o kriviciReuters - Arhiva

Novozelandski sudija presudio je da mediji sada mogu prikazivati lice čovjeka optuženog za ubistvo 51 osobe u dvije džamije u Christchurchu.

Novozelandski sudovi ranije su presudili da TV stanice, websiteovi, novine i drugi mediji mogu u javnosti objaviti samo fragmentirane fotografije lica Brentona Harrisona Tarranta, 28-godišnjeg australskog bjelačkog suprematiste optuženog za masovna ubistva u pucnjavi od 15. marta.

Sudija višeg suda Cameron Mander navodi, međutim, u sudskoj zabilješci da su ga tužioci savjetovali da više nema bilo kakve potrebe za zabranom objave slika Tarrantovog lica i dodaje da je ukinuo ranije zabrane.

Novo ročište u junu

Ranije presude nisu, međutim, spriječile cirkuliranje Tarrantovih fotografija na internetu i postavlja se pitanje da li se sudske odluke mogu primjeniti na medije koji djeluju van granica Novog Zelanda.

Napadač je objavio livestream većeg dijela svog napada na Facebooku.

Jezivi 17-minutni snimak, u kojem on prikazuje svoje lice, kopiran je i distribuiran kako bi se mogao gledati širom svijeta na internetu.

Naredno ročište zakazano je za 14. juni kada, bi se putem videolinka Tarrant trebao izjasniti o krivici po 51 tački optužbe za ubistvo i pokušaj ubistva te jednoj tački za terorizam, prenosi Associated Press.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.