Sud blokirao zabranu aplikacije WeChat u SAD-u, Trump odobrio TikTok

Udruženje korisnika WeChat pozdravila je presudu kao "važnu pobjedu" za milione korisnika te aplikacije u SAD-u (EPA)

Kalifornijska sutkinja u nedjelju je blokirala provedbu naloga ministarstva trgovine Sjedinjenih Američkih Država kompanijama Applea i Google da do kraja sedmice uklone aplikaciju WeChat, koja je u kineskom vlasništvu, iz ponude aplikacija za preuzimanje, prenijela je Hina pozivajući se na Reuters.

U međuvremenu je objavljeno i to da je predsednik SAD-a Donald Trump odobrio sporazum koji će omogućiti da se aplikacija TikTok i dalje koristi u ovoj zemlji, zahvaljujući novoj kompaniji “TikTok global” kojom bi upravljali Amerikanci.

Sutkinja Laurel Beeler iz San Francisca rekla je da su korisnici WeChata u tužbi “iznijeli ozbiljna pitanja povezana s prvim amandmanom” ustava SAD-a, koji štiti slobodu izražavanja, te da se provedba zabrane do daljnjeg zaustavlja zbog potencijalne štete koju bi nanijela.

“Uredba koja uklanja jedan kanal komunikacije bez dostupnih zamjena ograničava govor više nego što je nužno za provedbu interesa vlade”, objasnila je.

Kako navode agencije, ministarstvo još nije komentiralo odluku suda.

Udruženje korisnika WeChat pozdravila je presudu kao “važnu pobjedu” za milione korisnika te aplikacije u SAD-u.

Michael Bien, advokat udruženja korisnika, rekao je da “Sjedinjene Američke Države nikada nisu zatvorile neku veliku komunikacijsku platformu, pa ni u razdoblju ratova.

“U vezi zabrane WeChata koja pogađa kinesko-američku zajednicu postoji ozbiljan problem povezan s poštivanjem Prvog amandmana”, rekao je. 

Američko ministarstvo trgovine u petak je saopćilo da u nedjelju u SAD-u stupa na snagu zabrana preuzimanja kineskih aplikacija za dopisivanje i transfer novca te video uradaka WeChat i TikTok, navodeći kao razlog “nacionalnu sigurnost”, javljaju agencije.

“Kineska komunistička partija je pokazala da ima sredstva i namjeru koristiti te aplikacije kao prijetnju američkoj nacionalnoj sigurnosti, vanjskoj politici i ekonomiji SAD-a”, rekao je ministar.

Kineski proizvod, američka kontrola

ByteDance, vlasnik aplikacije TikTok koji se brine za tu aplikaciju i njene korisnike na američkom tržištu, pokušava sve učiniti kako bi postigao sporazum o sudbini poslovanja u SAD-u, a dužnosnici ministarstva navode da predsjednik Donald Trump do nedjelje još ima vremena poništiti tu zabranu.

Ministar trgovine Wilbur Ross je u pisanom saopćenju naveo da se SAD mora oduprijeti “malicioznoj praksi prikupljanja osobnih podataka američkih građana te istodobno promovisati nacionalne vrijednosti, demokratske norme utemeljene u pravilima i agresivno primjenjivati američke zakone i odredbe”.

Naknadno je objavljeno kako je američki predsednik Tramp rekao da odobrava sporazum između kompanija “Oracle” i “TikTok”, koji bi mogao da uključi i “Walmart”, prenosi londonski The Guardian.

On je rekao da ovaj sporazum garantuje “stopostotnu sigurnost”, nakon što su američki zvaničnici iskazali bojazan u vezi sa pristupom podacima korisnika od strane kineskih vlasti.

Trump je rekao da će “TikTok global” biti u potpunosti kontrolisan od strane kompanija “Oracle” i “Walmart” i da će njeno sjedište biti u Texasu.

Kompanija se navodno složila da će donirati 4,2 milijarde eura fondu za obrazovanje u SAD, prenio je Tanjug.

Izvor: Agencije