Sud blokirao Trumpovu odluku o povratu tražitelja azila u Meksiko

Migranti
Migranti, često s malom djecom, pobjegli su od siromaštva i nasilja nadajući se boljoj budućnosti u SAD-u, no on je zatvorio granicu (EPA)

Američki sudija privremeno je stavio van snage odluku administracije američkog predsjednika Donalda Trumpa o povratku tražitelja azila u Meksiko, gdje bi trebali čekati rješenje svog slučaja, čime je zaustavio program koji je vlada planirala proširiti kako bi zaustavila navalu migranata.

Odluka američkog okružnog sudije Richarda Seeborga u San Franciscu stupit će na snagu u petak, a privremena blokada bit će primijenjena širom SAD-a.

Trump je na Twitteru napisao: “Okružni sudija je upravo odlučio da je Meksiko previše opasan za migrante. To nije fer za SAD. Ovo je van kontrole.”

Program se počeo primjenjivati u januaru te je za cilj imao usporiti sve veći priljev migranata, od kojih su mnoge porodice iz Centralne Amerike pristigle u najvećem migrantskom valu u posljednjem desetljeću.

Trumpova administracija poručila je prošle sedmice da je planirala proširiti program kako bi poslala migrante u Meksiko da tamo čekaju na ročište o njihovom zahtjevu za azilom.

Protokol za zaštitu migranata

Program ima naziv Protokol za zaštitu migranata – MPP.

Vlada tvrdi da je MPP potreban jer mnogi tražitelji azila provode godine živeći u SAD-u te se nikada ne pojavljuju na saslušanju na sudu prije nego im je odbijen azil te imigracijski sudija naredi njihovu deportaciju.

Sudija Seeborg je rekao kako toj odluci manjka zaštita za migrante od opasnosti za njihov život ili slobodu.

Podaci Ministarstva pravosuđa pokazali su da se većina migranta ipak pojavi na saslušanju, iako su posljednjih godina u porastu sudske odluke o azilima donesene u odsutnosti tražitelja.

Izvor: Agencije