Sud blokirao Trumpovu naredbu o migrantima

Na granici su postavljene dodatne betonske prepreke i žilet-žica u očekivanju migranata koji bi se mogli probiti preko granice (EPA)

Savezni sudac Jon Tigar blokirao je naredbu koju je izdao američki predsjednik Donald Trump kako bi uskratio azil migrantima koji ilegalno prijeđu južnu granicu Sjedinjenih Američkih Država.

Radio Slobodna Europa javlja da je sudac Tigar, čiji je ured u San Francisku, izdao privremeni nalog za zabranu nakon što je saslušao argumenate skupina za ljudska prava.

Trump je potpisao naredbu ranije ovog mjeseca, kao odgovor na migrantsku karavanu koja se kreće ka meksičko-američkoj granici.

Vojska će štititi granične službe

Američki predsjednik je kao glavni argument za takav potez naveo nacionalnu zabrinutost, čemu su se oštro suprotstavile skupine za promociju ljudskih prava.

Najmanje 6.000 migranata iz Središnje Amerike, uglavnom iz Hondurasa, stiglo je do pograničnih meksičkih gradova Tijuane i Mexicalija.

Prema Tijuani kreće se još najmanje 10.000 migranata.

U međuvremenu, pozivajući se na neimenovanog dužnosnika, Reuters javlja da će Trump vjerojatno ovlastiti američku vojsku da štiti imigracijske službenike raspoređene duž meksičko-američke granice ako budu izloženi prijetnjama migranata koji pokušavaju prijeći u SAD.

Trump je, uoči nedavnih izbora za američki Kongres, migrantsku karavanu nazvao “invazijom”, koja prijeti američkoj nacionalnoj sigurnosti, i posalo tisuće vojnika na granicu kako bi je osigurao.

Betonske zapreke i žilet-žica

Trenutno vojska nema ovlasti štititi imigracijsku službu i pogranične snage.

SAD je početkom tjedna nakratko zatvorio najprometniji granični prijelaz iz meksičkog grada Tijuane prema San Diegu, kako bi dodao betonske zapreke i žilet-žicu u očekivanju migranata koji bi se mogli probiti preko granice.

Taj granični prijelaz koriste tisuće dnevnih migranata iz Meksika koji rade u SAD-u.

Izvor: Agencije