Sud blokirao imovinu Ivice Todorića

Ivica Todorić
Todorić je u Londonu, odakle odbija izručenje (Al Jazeera)

Ivici Todoriću, vlasniku koncerna Agrokor, blokirane su sve nekretnine, kao i dionice i bankovni računi koji glase na njegovo ime.

Potvrdila je to za Al Jazeeru njegova pravna zastupnica Jadranka Sloković, javlja iz Zagreba reporter Al Jazeere Marin Veršić.

Županijski sud u Zagrebu blokirao je Todorićeve nekretnine, dionice i bankovne račune na zahtjev Državnog odvjetništva Republike Hrvatske.

Todoriću je određena mjera osiguranja oduzimanja imovinske koristi pribavljene krivičnim djelom.

Blokirani su dio Todorićeve rezidencije Kulmerovih dvora te dvije oranice u Kloštar Ivaniću i još dva zemljišta. Također su blokirana tri Todorićeva bankovna računa u Hrvatskoj, kao i oni u inozemstvu.

Slučaj ‘Agrokor’

Ranije ovog mjeseca Todorić se predao britanskoj policiji u Londonu, odakle odbija izručenje, tvrdeći da ga hrvatske vlasti politički progone. 

Uz Todorića i sinove, istragom u slučaju “Agrokor” obuhvaćeni su i Alojzije Pandžić, Damir Kuštrak, Hrvoje Balent, Ivica Crnjac, Olivio Discordia, Marijan Alagušić, Sanja Hrstić, Mislav Galić, Tomislav Lučić, Piruška Canjuga, Ljerka Puljić i Ivica Sertić. Svi su bili članovi Uprave ili Nadzornog odbora u Agrokoru, dok su Discordia i Hrstić zaposlenici revizorske kuće Baker Tilly, koja je radila revizorske izvještaje za Agrokor.

Ukupnoj šteti, uz Todorićevu navodnu “nepripadnu imovinsku korist” u iznosu 151 milion eura, državno tužilaštvo pribraja i dodatna 42 miliona eura pribavljena za “jednu pravnu osobu” krivotvorenjem isprava i nezakonitim vođenjem poslovnih knjiga.

Izvor: Al Jazeera i agencije