Sud BiH za ratne zločine izrekao 2.008 godina zatvora

Odjeljenje jedan za ratne zločine Suda BiH obilježilo je deset godina rada (Al Jazeera)

Odjeljenje jedan za ratne zločine Suda Bosne i Hercegovine u proteklih deset godina izreklo je pravomoćne presude od 2.008 godina zatvora, a takve rezultate nije zabilježio ni Haški tribunal za 20 godina svoga rada, izjavila je u srijedu predsjednica državnog Suda Medžida Kreso.

Na obilježavanju deset godina rada ovog odjeljenja, Kreso je navela da je Sud Bosne i Hercegovine u protekloj deceniji izrekao 154 prvostepene presude za 240 osoba, 137 drugostepenih za 215 osoba te osam trećestepenih presuda.

Kreso je rekla da je Sud Bosne i Hercegovine osnivanjem Odjeljenja za ratne zločine poslao jasnu poruku da će identificirati i pravedno kazniti one koji su tokom rata, primjenjujući zakon sile jačeg, počinili krivična djela ratnog zločina, dodajući da nijedan zločin ne smije ostati nerasvijetljen, bez obzira na to ko ga je i gdje počinio.

Uz pomoć međunarodne zajednice

“Naš zadatak bio je veoma težak, ali sudovi moraju kažnjavati počinioce najtežih krivičnih djela te spriječiti održavanje atmosfere mržnje i žestokog nacionalizma, što vodi novim sukobima”, rekla je Kreso.

Navela je da Sud Bosne i Hercegovine “nikada nije prihvatio termin kolektivne odgovornosti”, dodajući da utvrđuju odgovornost pojedinaca koji su počinili najteža krivična djela brutalno kršeći osnovna ljudska prava.

“Utvrđivali smo odgovornost pojedinaca, a ne država i naroda. To su principi na kojima smo zasnovali svoj rad, na kojima ćemo se i dalje voditi i na kojima smo opstali sve ove godine”, istakla je Kreso i dodala da je optuženim pred ovim sudom garantirana apsolutna ravnopravnost, adekvatna odbrana i pravedno suđenje.

Šef Misije OESC-a u Bosni i Hercegovini Jonathan Moore podsjetio je da je Sud Bosne i Hercegovine uspostavljen uz podršku i pomoć međunarodne zajednice, uključujući i Misiju OESC-a u ovoj zemlji.

On je rekao da osnivanje Odjeljenja za ratne zločine predstavlja jedan od ključnih primjera izuzetnog napretka postignutog od kraja rata do danas.

Specijalna publikacija

Sudija Suda Bosne i Hercegovine, Davorin Jukić, istakao je da je pravosuđe u Bosni i Hercegovini izloženo mnogo većim teškoćama, zahtjevima i pritiscima u poređenju s nekim zemljama koje su prošle ili još prolaze slične procese tranzicije.

“Sud Bosne i Hercegovine je do sada uradio dosta, ali svakako nije dovoljno”, poručio je Jukić.

Decenija rada Odjeljenja za ratne zločine Suda Bosne i Hercegovine obilježena je i specijalnom publikacijom, čiju okosnicu čini pregled najvažnijih pravnih stavova iz oblasti materijalno-krivičnog i krivično-procesnog prava.

Izvor: Agencije