Sud BiH: To što radi RS je nepoštivanje države

Sud Bosne i Hercegovine nastavlja sve započete aktivnosti bez obzira na odluku Vlade Republike Srpske da obustavlja suradnju sa pravosudnim i policijskim institucijama na razini države.

Za Sud BiH takve odluke su protivne Ustavu Bosne i Hercegovine i predstavljaju nepoštivanje države.

“Kategorički odbijamo ničim argumentirane tvrdnje da je jučerašnje izvršenje naredbe Suda BiH, koje je povjereno Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), bilo protivno Ustavu i zakonima BiH. Naprotiv, sve što je urađeno u apsolutnoj je suglasnosti sa Zakonom o kaznenom postupku BiH i Zakonom o SIPA-i”, navode u Sudu BiH.

S obzirom da odluke entitetskih vlada nisu obvezujuće institucijama na državnoj razini, Sud Bosne i Hercegovine nastavlja rad u punom kapacitetu, uz poštivanje važećih zakona države Bosne i Hercegovine.

Reagirala je i visoka predstavnica Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost, Federica Mogherini.

“Odluka Vlade RS-a da suspendira suradnju sa pravosudnim i organima reda u Bosni i Hercegovini može ugroziti funkcioniranje pravosudnog sistema u zemlji. Potcrtavamo potrebu da se poštuje vladavina prava na teritoriji cijele zemlje i pozivamo vlasti u BiH da nastave suradnju i dijalog”, rekla je Mogherini.

Dodik negira ustavna prava u BiH

Jučerašnju odluku Vlade bh. entiteta Republika Srpska da prekine suradnju sa Sudom i Tužiteljstvom BiH i sa državnom Agencijom za istrage i zaštitu, komentirao je prvi zamjenik visokog predstavnika u BiH.

Nazvavši je nedopustivom, Bruce Berton je najavio i konzultacije OHR-a s europskim partnerima o tom pitanju 

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska, Milorad Dodik negirao je postojeća ustavna prava u BiH.

“Bosna i Hercegovina nema ustavno pravo ni na Sud, ni na Tužilaštvo BiH, nema pravo ni na SIPA-u. Sve je nametnuto nasiljem međunarodne zajednice ovdje. I to nasilje se sada nastavlja na način da se ponižava RS i njena policija kroz jučerašnji postupak i rad u policijskoj stanici. I mi to naravno nećemo više dozvoliti. Mi nemamo nijedan problem, ukoliko se ne pokuša na isti način djelovati. Ukoliko se pokušava, RS će isto tako djelovati. Dakle, jedino što je realno je da se utvrde novi protokoli na koji način to može da se radi”, poručio je Dodik.

Uhapšeno pet osoba

SIPA je jučer uhapsila pet osoba na području općine Novi Grad/ Bosanski Novi koje se dovode u vezu sa ratnim zločinom.

Iz općinske uprave su potvrdili kako su u pretresu zgrade općine inspektori SIPA-e izuzeli 20 dokumenata.

Riječ je o dokumentima, precizirano je, koji su u vezi s napuštenim zemljištem 1992. godine, nalozima ratnog predsjedništva i imenovanju komisije koja je preuzimala napuštenu imovinu.

Savez za promjene, koji okuplja tri opozicijske stranke iz Republike Srpske: SDS, PDP i NDP, tvrdi kako jučerašnja odluka omogućuje zaustavljanje istraga vezanih za nezakonitosti u Bobar i Pavlović banci te Robnoj kući “Boska”.

“Na lažnoj brizi o onim Srbima, koji se zbog ratnih zločina nalaze u sudskim istragama i procesima, jučerašnjim zaključcima Vlade i Skupštine RS-a privremeno je osigurana bezbrižnost od sudskog gonjenja kriminalcima i tajkunima iz redova vladajućeg režima, jer su jedino oni, od jučer, stekli uvjete da budu spokojni, a građani Republike Srpske, pošteni ljudi i patriote, od jučer imaju samo još više razloga za brigu”, priopćio je Savez za promjene.

Izvor: Al Jazeera