Sud BiH: Stanišiću pet godina zatvora za genocid u Srebrenici

Ostoja Stanišić dobio kaznu zatvora od pet godina, dok je Marko Milošević oslobođen optužbi (Arhiva)

Ostoja Stanišić, komandant Šestog bataljona Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske, osuđen je u četvrtak na pet godina zatvora zbog zločina genocida, dok je njegov zamjenik Marko Milošević u ranijem postupku oslobođen optužbi.

Stanišiću je u kaznu uračunato vrijeme provedeno u pritvoru od 21. juna 2012. do 12. decembra 2013. godine, prenosi Anadolija. 

Stanišiću i Miloševiću sudilo se za ubistvo oko 800 Srebreničana u julu 1995. godine na brani kod zvorničkog sela Petkovci.

Prema optužnici, Stanišić je bio komandant Šestog bataljona Zvorničke brigade VRS-a, a Milošević njegov zamjenik.

Prva presuda 11 godina zatvora

U optužnici se, između ostalog, navodi da su Stanišić i Milošević u julu 1995. godine na području sela Petkovci i Đulići, općina Zvornik, svjesno pružili pomoć pripadnicima VRS-a i Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a u provođenju plana da se trajno i prisilno ukloni ukupno bošnjačko civilno stanovništvo iz zaštićene UN zone Srebrenica.

Tada je do 40.000 bošnjačkih civila preseljeno iz enklave Srebrenica, a više od 7.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka ubijeno po prijekom postupku.

Optužnica je teretila Stanišića i Miloševića za krivično djelo genocid, iz Člana 171. tačka a) i b) Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, sve u vezi s Članom 180. stav 1. (individualna krivična odgovornost) istog zakona.

Na ročištu za izjašnjenje o krivnji, održanom 5. septembra 2012. godine, pred Odjelom za ratne zločine Suda Bosne i Hercegovine, Stanišić i Milošević su se izjasnili da nisu krivi.

Glavni pretres u ovom predmetu počeo je u oktobru 2012. godine.

U martu 2017. godine Odjel 1 za ratne zločine Suda Bosne i Hercegovine izrekao je presudu kojom je Stanišić proglašen krivim za krivično djelo genocida te je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 11 godina.

Ukinuta presuda Suda BiH

Istom presudom Milošević je oslobođen optužbe da je počinio krivično djelo genocid.

Sjednica Apelacionog vijeća održana je 5. decembra 2017. godine, kada je Vijeće Apelacionog odjeljenja, nakon javne sjednice, donijelo presudu kojom se odbija kao neosnovana žalba Tužilaštva Bosne i Hercegovine te se potvrđuje prvostepena presuda Suda Bosne i Hercegovine od 31. marta 2017. godine.

U oslobađajućem dijelu u odnosu na Miloševića uvažena je žalba Stanišića, kao i žalba njegovog branioca, te je ukinuta presuda Suda Bosne i Hercegovine od 31. marta 2017. godine u osuđujućem dijelu i zakazano održavanje pretresa pred Apelacionim vijećem.

Izvor: Agencije