Oglasi

Sud BiH: Sretko Pavić osuđen na 13 godina zatvora zbog zločina u Prijedoru

Utvrđeno je da je Pavić počinio progon civilnog stanovništva bošnjačke nacionalnosti zbog njihove nacionalne i vjerske pripadnosti, i to ubistvom.
Presuda Sretku Paviću odnosi se na zločine protiv nesrpskog civilnog stanovništva na području opštine PrijedorAl Jazeera/Arhiva

Nakon održanog glavnog pretresa Sud Bosne i Hercegovine u krivičnom predmetu protiv optuženog Sretka Pavića danas je donio prvostepenu presudu kojom je optuženi proglašen krivim za zločin protiv čovječnosti.

Sud je Paviću izrekao kaznu zatvora u trajanju 13 godina. 

Nakon izricanja presude Sud je donio rješenje kojim se Paviću određuje mjera zabrane uz privremeno oduzimanje svih putnih isprava i zabranu izdavanja novih, kao i zabranu korištenja lične karte za prelazak državne granice.

Kršenje međunarodnog prava

Kako je saopćeno iz Suda Bosne i Hercegovine, Pavić je proglašen krivim jer je u vrijeme ratnog stanja u toj državi, u okviru širokog i sistematskog napada Vojske i Policije Srpske Republike Bosne i Hercegovine, a potom Republike Srpske, usmjerenog protiv nesrpskog civilnog stanovništva na području općine Prijedor, od juna do septembra 1992, znajući za takav napad i da njegove radnje čine dio tog napada, u svojstvu pripadnika Volarske čete, koja je bila u sastavu Šestog ljubijskog bataljona 43. prijedorske motorizovane brigade Vojske Republike Srpske, suprotno pravilima međunarodnog prava, počinio progon civilnog stanovništva bošnjačke nacionalnosti zbog njihove nacionalne i vjerske pripadnosti, i to ubistvom.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.