Sud BiH: Šef SIPA-e odbacio optužbe

Zupca optužnica tereti za nesavjesno postupanje tokom protesta u Sarajevu (Fena)

Direktor bosanskohercegovačke Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Goran Zubac danas se pred Odjelom za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Suda BiH izjasnio da nije kriv po optužnici koju je Sud BiH potvrdio 16. srpnja 2014. godine, a koja ga tereti za kazneno djelo nesavjesnog rada u službi.

Optužnicu je protiv njega podignulo Tužiteljstvo, zbog sumnje da nije odgovorio na zahtjeve policijskih čelnika za postupanje SIPA-e u vrijeme masovnih prosvjeda u Sarajevu početkom veljače.

Tereti ga se da je svjesnim kršenjem zakona i drugih propisa te nesavjesnim postupanjem u obavljanju dužnosti nastupila imovinska šteta veća od 5.000 eura.

Advokat bez komentara

Zupčev odvjetnik Dragiša Jokić nije želio davati komentare, istaknuvši kako će sve biti izneseno na glavnoj raspravi.

Prije mjesec dana trebalo se odlučivati hoće li Zubac ostati na čelu SIPA-e, ali kako nezavisni odbor Parlamentarne skupštine BiH nije imao potrebno većinu da opće uvrsti točnu o njegovoj suspenziji na dnevni red, on je ostao na čelu te institucije.

Prethodno je Ministarstvo sigurnosti BiH Zupcu oduzelo dozvolu za pristup tajnim podacima agencije SIPA, što je zatražilo Tužiteljtvo.

Agenciji SIPA je naloženo da svom direktoru onemogući pristup internim, tajnim i vrlo tajnim podacima do okončanja sudskog postupka.

Izvor: Al Jazeera i agencije