Sud BiH pooštrio mjere Novaliću, Tužilaštvo BiH nezadovoljno

Postupajući tužitelj ispitat će osumnjičene, nakon čega će donijeti odluku o daljnjim aktivnostima u ovom predmetu (Al Jazeera)

Iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine i Suda Bosne i Hercegovine u petak je potvrđeno da su premijeru bh. entiteta Federacija Bosne i Hercegovine Fadilu Novaliću blago pooštrene mjere zabrane nakon žalbe tužilaca.

Prema novim mjerama Suda Bosne i Hercegovine, Novalić svjedocima Tužilaštva Bosne i Hercegovine ne smije prilaziti na manje od 50 metara, odnosno nikako se sastajati s njima, uz određene izuzetke, prenosi portal Klix.ba.

Izuzeci su u slučaju svjedoka u Vladi Federacije s kojima Novalić i radi, a to su ministrica finansija i njegova zamjenica Jelka Milićević, sekretarka Vlade Edita Kalajdžić, ministar zdravstva Vjekoslav Mandić i eventualno neki drugi.

Pooštrene mjere zabrane podrazumijevaju da će Novalić Tužilaštvo Bosne i Hercegovine svaki put morati obavijestiti kad bude u potrebi da bude manje od 50 metara od tih svjedoka i s njima će moći razgovarati o svemu osim o predmetu “Respiratori”.

Novouvedene mjere zabrane suštinski ništa mnogo ne mijenjaju, osim tih proceduralnih stvari, odnosno obaveze za Novalića da Tužilaštvo Bosne i Hercegovine obavještava o svojim kontaktima.

‘Nisu nadležni pratiti poštuju li se mjere’

Novalić će prije svake sjednice federalne vlade morati obavijestiti Tužilaštvo Bosne i Hercegovine da će biti manje od 50 metara od svjedoka s kojima ne smije nikako komunicirati.

Nakon što je Sud Bosne i Hercegovine pooštrio mjere zabrane premijeru Federacije, oglasili su se iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine, ne skrivajući nezadovoljstvo odlukom, jer su oni tražili određivanje mjere pritvora.

Iz Tužilaštva navode da nisu nadležni pratiti poštuju li se mjere.

“Radi transparentnosti postupka i pravodobnog izvještavanja javnosti, informiramo javnost da je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine predsjedniku Suda Bosne i Hercegovine uputilo pismo u kojem ga je izvijestilo da Tužilaštvo Bosne i Hercegovine nema zakonom propisanu nadležnost da izvršava nadzor nad izrečenim mjerama, niti da vrši kontrolu nadzora i provodivosti mjera, što je u nadležnosti suda i policijskih organa”, saopćeno je iz Tužilaštva.

Iz te institucije navode i da će, bez obzira na nastalu situaciju, nastaviti intenzivnu istragu u tom predmetu.

Izvor: Agencije