Sud BiH oslobodio svih optužbi Ivankovića Lijanovića i ostale

Optužnica je teretila Ivankovića Lijanovića za pranje novca, neplaćanje poreza i utaje poreza (Al Jazeera)

Sud Bosne i Hercegovine oslobodio je svih optužbi Tužilaštva Bosne i Hercegovine Jerka Ivankovića Lijanovića, bivšeg ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Federacije BiH, kao i druge optužene u predmetu za organizirani kriminal, objavili su bh. mediji.

Riječ je o ponovljenom suđenju, a prije dvije godine Ivanković Lijanović bio je osuđen na 12 godina zatvora, međutim, presuda je u maju ove godine ukinuta i naređeno je novo suđenje.

Optužnica Tužilaštva Bosne i Hercegovine teretila je Ivankovića Lijanovića i druge da su počinili krivična djela organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelom pranje novca, neplaćanje poreza i porezne utaje te u vezi s krivotvorenjem ili uništavanjem poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava.

Optužnicom su bila obuhvaćena i pravna lica “Farmer” d. o. o., “Farmko” d. o. o. i Optimum d. o. o, sva iz Širokog Brijega.

Navodi iz optužnice

Sudije Suda Bosne i Hercegovine donijele su odluku kojom su svih optužbi oslobođeni Jerko Ivanković Lijanović, njegov brat Slavo, nekadašnji ministar trgovine Federacije BiH Milorad Bahilj, Draženko Kvesić, Željko Mikulić, Miroslav Čolak, Mirko Galić i Mirjana Šakota.

Njih se teretilo da su od 2007. do 2012. djelovali kao povezana grupa.

Optuženi su da su osnivali nove firme na koje su prenosili sirovine, proizvode i opremu te nastavljali poslovanje, a stečene višemilionske porezne dugove ostavljali na ranijim preduzećima, čime su stekli nezakonitu imovinsku korist od približno 13,5 miliona konvertibilnih maraka (6,8 miliona eura).

“Na taj način, koji je nekoliko godina predstavljao modus nezakonitog poslovanja u svrhu utaje poreza, oštetili su državu Bosnu i Hercegovinu, odnosno sve građane”, piše u optužnici.

Izvor: Agencije