Oglasi

Sud BiH odbio zahtjev za Mamićevo izručenje

Cijeli spis o izručenju Zdravka Mamića dostavljen je vijeću Apelacionog odjela Suda BiH na konačnu odluku.
Uoči izricanja presude na osječkom sudu, Mamić je pobjegao u Bosnu i HercegovinuEPA

Izvanraspravno vijeće Suda Bosne i Hercegovine donijelo je zaključak kojim je utvrđeno kako ne postoje zakonske pretpostavke za izručenje Zdravka Mamića Hrvatskoj na temelju presude kojom je pred Županijskim sudom u Osijeku osuđen na šest i pol godina zatvora zbog izvlačenja novaca iz Dinama, prenosi HINA.

Potvrđeno je i da je cijeli spis dostavljen vijeću Prizivnog odjela Suda BiH na konačnu odluku.

Takva odluka donesena je na temelju prijedloga sutkinje za prethodni postupak Tatjane Kosović koja je u utorak saslušala argumente Tužiteljstva BiH te Mamića i njegove obrane.

Na ročištu održanom ranije ovog tjedna zastupnica Tužiteljstva BiH Gordana Bosiočić konstatirala je kako Mamić ne može biti izručen s obzirom da je međudržavni sporazum o izručenju između BiH i Hrvatske potpisan u studenom 2012. godine, a kaznena djela za koja je on osuđen počinjena su prije tog razdoblja te bi izručenje u njegovu slučaju značilo retroaktivnu primjenu tog ugovora, što nije dopušteno.

Mamićev odvjetnik Zdravko Rajić s tim se u cijelosti suglasio kazavši kako očekuje odluku koju je izvanraspravno sudsko vijeće i donijelo.

Mamić: Pravdu sam potražio u svojoj drugoj državi

I Mamić je na ročištu imao samo riječi hvale za bosanskohercegovačko pravosuđe.

"Sviđa mi se stav tužiteljstva da se štite i moja prava", kazao je tada Mamić koji se potužio kako su mu prava u Hrvatskoj bila ugrožena pa je stoga pravdu potražio "u svojoj drugoj državi".

Tužiteljica Bosiočić na ročištu je pojasnila kako Hrvatskoj ostaje mogućnost ustupanja cijelog slučaja bosanskohercegovačkom pravosuđu odnosno slanja zahtjeva za provedbu presude ukoliko Mamić bude pravomoćno osuđen na zatvorsku kaznu.

Zdravko Mamić nepravomoćno je osuđen na šest i pol godina zbog izvlačenja oko 116 milijuna kuna (15,7 milijuna eura) iz kluba te nanošenje štete državnom proračunu od 12,2 milijuna kuna (1,7 milijuna eura).

Uoči izricanja presude na osječkom sudu, Mamić je pobjegao u Bosnu i Hercegovinu gdje je dobio utočište na temelju činjenice da uz hrvatsko ima i bosanskoheregovačko državljanstvo.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.