Sud BiH odbio zahtjev za izručenje Mamića Hrvatskoj

Sud Bosne i Hercegovine odbio je zahtjev hrvatskih vlasti za izručenje i određivanje pritvora nekadašnjem Dinamovom čelniku Zdravku Mamiću, koji su dostavljeni po međunarodnoj potjernici, nego je naložio oduzimanje putnih isprava i zabranu izlaska iz zemlje.

Mamić smatra da je riječ o politički motiviranom procesu protiv njega.

Po izlasku iz Suda Bosne i Hercegovine, u kojem se zadržao manje od sat vremena, Mamićev bosanskohercegovački advokat Zdravko Rajić rekao je da je njegov klijent kazao da posjeduje bosanskohercegovačko državljanstvo te se protivi izručenju Hrvatskoj.

Nakon toga Sud Bosne i Hercegovine odbio je zahtjev za Mamićevo izručenje, kao i određivanje pritvora, što se automatski traži pri raspisivanju međunarodne potjernice, prenosi Hina.

“Ne bih prognozirao što će biti. Nije automatizam po izručenju. Treba utvrditi je li se radilo o pravičnom suđenju u Hrvatskoj. Mamić nije uzeo ni lipe, ni kune od Hrvatske. Nema utaje poreza, nema ništa”, rekao je Rajić.

Raspoloženi Mamić

Sam Mamić po izlasku iz Suda Bosne i Hercegovine bio je vidno raspoloženiji od trenutka kad je stigao pred tu pravosudnu instituciju. Ponovio je tvrdnje da nije oštetio državni budžet ni Dinamo.

“Ne možete u tim optužnicama pročitati da sam oštetio državni proračun ili utajio porez niti za jednu lipu. Ni Dinamo nije napisao da se osjeća oštećenim”, rekao je Mamić.

“Hrvatski režim mi se navalio na leđa iz političkih razloga i to je politički montirani proces. Traži se moja eliminacija iz sportskog, čak i fizičkog života Republike Hrvatske”, istakao je. Dodao je da mu je glavni cilj izbjeći osječki sud, koji je, po njegovom mišljenju, “zločinački”.

“Moj je cilj da se suđenje ni meni niti svim okrivljenicima ne dogodi u Osijeku. To je zločinački sud koji radi po diktatu. Ucijenjen je od hrvatskih službi”, rekao je tvrdeći da je bivši državni tužilac Dinko Cvitan svojedobno ucijenio sudsko vijeće da ga mora osuditi u prvostepenom postupku na kaznu zatvora veću od pet godina.

Upitan o tome kakva će biti sudbina zahtjeva za izručenje, Mamić je dodao da vjeruje pravosuđu Bosne i Hercegovine te da ostaje u toj zemlji. Pritom je naveo da su ga u Hrvatskoj pravni autoriteti, poput prof. Davora Derenčinovića i Jasne Omejec, uvjeravali da druga optužnica protiv njega pred Županijskim sudom u Osijeku neće biti potvrđena, ali na kraju se to ipak dogodilo.

Pravne procedure

Po proceduri, Sud Bosne i Hercegovine danas je mogao odrediti ekstradicijski pritvor za Mamića po međunarodnoj potjernici, ali to nije učinio.

Hrvatski ministar pravde Dražen Bošnjaković trebao bi uputiti zahtjev za izručenje Mamića, nakon čega će se vlasti Bosne i Hercegovine o tome očitovati.

Bošnjaković je novinarima rekao da će u najkraćem mogućem roku potpisati zahtjev za izručenje Mamića, te da s osječkog Županijskog suda očekuje svu dokumentaciju potrebnu za izručenje.

“Trebamo prekontrolirati je li spis cjelovit, potpun. Nakon što ocijenimo da jest, tek tada možemo podnijeti zahtjev za izručenje”, kazao je Bošnjaković.

Pojasnio je da, nakon što potpiše zahtjev, a što će učiniti “ovih dana”, čim utvrdi je li u sudskom spisu sva potrebna dokumentacija, zahtjev za izručenje poslati Ministarstvu pravde Bosne i Hercegovine, koje ga prosljeđuje nadležnim sudovima.

“Nakon toga sudovi u BiH odlučuju jesu li formalni uvjeti za izručenje ispunjeni i nakon toga ministar pravde BiH donosi odluku o izručenju ili neizručenju”, kazao je Bošnjaković, prenosi Hina.

Sljedeći je korak određivanje rasprave pred Sudom Bosne i Hercegovine o meritumu zahtjeva hrvatskih vlasti za izručenje na osnovu krivičnog procesa koji se vodi pred Županijskim sudom u Osijeku.

Advokat Rajić rekao je nakon ročišta da nova optužnica ima više od 700 stranica. “Moramo je detaljno proučiti. Postupak zahtijeva detaljnu elaboraciju. Tražit ćemo odgovarajući rok za pripremu obrane”, rekao je Rajić.

Raspisana potjernica

Nakon odluke Vrhovnog suda Republike Hrvatske, koji je odbio zahtjev za izuzeće sudskog vijeća, Županijski sud u Osijeku potvrdio je drugu optužnicu te raspisao potjernicu za Zdravkom Mamićem.

Optužno vijeće 21. maja potvrdilo je drugu USKOK-ovu optužnicu protiv Mamića i još šestorice okrivljenika koje tužiteljstvo tereti da su, u okviru zločinačkog udruženja, klub oštetili za gotovo 200 miliona kuna (27 miliona eura), a Mamiću je tada određen i istražni zatvor.

Drugom optužnicom, uz Mamića, obuhvaćeni su njegov sin Mario, brat Zoran, bivši Dinamov direktor Damir Vrbanović, poduzetnici Sandro Stipančić i Igor Krota te menadžer Nikky Arthur Vuksan.

Optužnica tereti Mamića da je od decembra 2004. do decembra 2015. ostale okrivljenike organizirao u zločinačko udruženje te da su sklapanjem fiktivnih ugovora između Dinama i više stranih kompanija i ispostavljanjem računa o plaćanju nepostojećih usluga za transfere igrača klub oštetili za više od 144 miliona kuna (19,4 miliona eura).

Uoči izricanja prvostepene presude osječkog suda u proljeće prošle godine kojom je osuđen na šest i po godina zatvora Mamić se sklonio u Međugorje u Bosni i Hercegovini, čije državljanstvo također posjeduje.

Izvor: Al Jazeera i agencije