Sud BiH: Nina Bukejlović nije se mogla izjasniti kao Bošnjakinja

Shodno tome da Bošnjake sljeduju četiri mandata u NSRS-u, Bukejlović je s liste SDS-a kao 'Bošnjakinja' trebala dobiti mandat po prvobitnoj odluci CIK-a (Anadolija)

Sud Bosne i Hercegovine prihvatio je žalbu političkih stranaka koje su uputile apelaciju na nacionalno izjašnjavanje Nine Bukejlović (Srpska demokratska stranka) te ona neće dobiti mandat u Narodnoj skupštini Republike Srpske kao Bošnjakinja, potvrdila je to za portal Klix.ba glasnogovornica CIKBiH Maksida Pirić.

Bukejlović se 2016. na lokalnim izborima izjasnila kao Srpkinja, a prilikom prihvatanja kandidature uoči Općih izbora ove godine kao Bošnjakinja.

Shodno tome da Bošnjake sljeduju četiri mandata u NSRS-u, Bukejlović je s liste SDS-a kao “Bošnjakinja” trebala dobiti mandat po prvobitnoj odluci Centralne izborne komisije.

Član CIK-a Suad Arnautović rekao je na prethodnoj sjednici CIK-a da Bukejlović ne može dobiti mandat jer kandidati jednostavno ne mogu promijeniti nacionalnu pripadnost u jednom izbornom ciklusu, što znači da Bukejlović mora do 2020. biti Srpkinja.

S tim stavom nisu se složili predsjednik i članica CIK-a Branko Petrić i Irena Hadžiabdić, koji su podržali mišljenje da se nikome u Narodnoj skupštini RS-a ne traži nacionalno izjašnjavanje, odnosno da to nije uvjet za dobijanje mandata.

Žalbe stranaka

Žalbu su uputile određene političke stranke, što je Apelacioni odjel Suda Bosne i Hercegovine prihvatio te odlučio da Bukejlović ne može dobiti mandat u NSRS-u jer je u jednom izbornom ciklusu promijenila nacionalno izjašnjavanje.

Sada će članovi CIK-a morati odrediti drugog kandidata s kompenzacijske liste iz reda Bošnjaka za popunu NSRS-a.

Predsjednik Mladih Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Denis Šulić i predsjednica Omladine SDS-a Nina Bukejlović izjasnili su se kao pripadnici bošnjačkog naroda kako bi dobili mandat u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS).

Šulić bi mogao, ako Darko Tomaš ostane na poziciji načelnika Prnjavora, dobiti mandat u Narodnoj skupštini RS-a.

Prema ranijim izvještavanjima medija iz Bosne i Hercegovine, Šulić (sin Esada) i ranije se izjašnjavao kao Bošnjak.

Izvor: Agencije