Sud BiH: Muškarac osuđen zbog ratovanja u Siriji

Približno 30 osoba u BiH je osuđeno pravomoćno zbog sudjelovanja na stranim ratištima (AP)

Sud Bosne i Hercegovine nakon održanog pretresa za razmatranje sporazuma o priznanju krivnje i ročišta za izricanje krivičnopravne sankcije izrekao je presudu kojom je optuženi Armenu Dželki osuđen na 3,5 godina zatvora, javlja agencija Anadolija.

On je oglašen krivim što je počinio krivično djelo organiziranje terorističke grupe.

Sud je optuženom Armenu Dželki izrekao kaznu zatvora u trajanju od tri godine i šest mjeseci. U izrečenu kaznu zatvora optuženom se uračunava vrijeme provedeno u pritvoru i to od 24. decembra 2019. do 21. maja 2020. godine te od 23.6.2020. godine pa nadalje.

Istovremeno, Sud je donio rješenje kojim je optuženom produžen pritvor koji po ovom rješenju može trajati do upućivanja optuženog na izdržavanje kazne, a najduže do isteka trajanja izrečene kazne.

Optuženi Armen Dželko kriv je što je dana 12. februara 2013. godine napustio područje Bosne i Hercegovine preko Međunarodnog aerodroma Sarajevo s namjerom da se bori na strani oružane skupine Islamska država na području Sirije i Iraka. Optuženi je dolaskom u Siriju postao pripadnik organizacije ISIL koja je svakodnevnim oružanim akcijama i to napadima na stanovništvo, ubijanjima, protupravnim zatvaranjima, uzimanjem talaca i drugim radnjama namjeravala da prisili legitimne vlasti Sirije na izmjenu ustavnog poretka i političkog režima.

U redovima ove organizacije optuženi je ostao sve do decembra 2019. godine, kada se zajedno sa preostalim članovima ISIL-a u Siriji, nakon što su vojnički poraženi, predao kurdskim i savezničkim snagama na području Sirije.

Sudjelovanje na stranim ratišima predstavlja krivično djelo, prema Krivičnom zakonu Bosne i Hercegovine.

Između 250 i 300 osoba na stranim ratištima

Prema podacima Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine, prikupljeni i obrađeni do februar ove godine, iz ove zemlje na strana ratišta otišlo je između 250 i 300 osoba, a ovo uključje i muškarce i žene.

“U ovisnosti od metodologije i načina obrade podataka, da li se radi o državljanima Bosne i Hercegovine s prebivalištem u Bosne i Hercegovine, državljanima Bosne i Hercegovine s boravištem u drugoj državi, osobam podrijetlom iz Bosne i Hercegovine s državljanstvom drugih država – ovaj broj se kreće od 250 do 300 osoba, i muškaraca, i žena”, rečeno je ranije za Al Jazeeru iz tog ministarstva.

U Bosnu i Hercegovinu, dodaje se, do istog perioda se vratilo ukupno 60 osoba. Približno 30 osoba je osuđeno pravomoćno na kazne zatvora, koje se uglavnom kreću u rasponu od jedne do tri godine.

Izvor: Agencije