Stvarna kupovina virtuelnim novcem

Novčanice i kovanice ubrzo bi mogle postati stvar prošlosti. Sve se više koriste kartice i plaćanje preko interneta. Korak dalje je virtuelni novac. Jedan od najpoznatijih sistema je bitcoin. Broj korisnika i prodajnih mjesta raste, a na međunarodnoj konferenciji u Ljubljani, stručnjaci raspravljaju kako virutelno učiniti općeprihvaćenim, izvijestila je reporterka Al Jazeere Jasmina Kos.

Kafu, avionske karte, elektroničke uređaje na raznim internetskim stranicama – sve to Luka Pušić kupuje virtualnom valutom, bitcoinom.

“Najviše su mi išle na živce provizije kod kreditnih kartica, Paypala i drugih platnih sistema, koji na svakom koraku uzmu nekoliko postotaka provizije. Bitcoin funkcionira tako da nema posrednika, nego prijenos ide od mene do vas”, kaže Luka Pušić.

Plaćanje bitcoinom moguće je i u nekoliko desetaka ljubljanskih restorana, hotela, trgovina… I veoma je jednostavno. Blagajna za određenu cijenu generira QR kod, korisnik ga skenira mobitelom, a aplikacija, koja služi kao virtualni novčanik, odradi ostatak posla. I za nekoliko sekundi virtualni novac platio je stvarnu kafu. Jednako su brze i sve druge transakcije.

Virtuelni novac je budućnost

“Uopće nije komplicirano. Sa interneta skineš program, skeniraš kod i platiš. Imamo bankomate u Ljubljani u koje staviš novac, skeniraš i tako napuniš svoj bitcoin račun za pet, deset eura… koliko želiš”, kaže konobar Nino Mlakar.

Gotovo da nema provizije, no nema ni regulatora koji bi nadgledao trgovanje bitcoinima, koji se mogu stvarati takozvanim rudarenjem, uz pomoć kompjutera i matematičkih algoritama, ali se uglavnom kupuju i prodaju preko online berzi, mjenjačnica i direktno između pojedinaca.

Vrijednost bitcoina ovisi u potpunosti o špekulaciji. Što više ljudi zagrize ideju virtualnog novca, on će više vrijediti. No, takav sistem je vrlo osjetljiv, pa bitcoin u kratkim vremenskim razdobljima ima velike oscilacije vrijednosti. Danas se jedan može kupiti za 366 eura, a krajem prošle godine vrijedio je 870 eura.

Na međunarodnoj bitcoin konferenciji u Ljubljani američki, evropski, indijski stručnjaci kažu – virtuelni novac je budućnost, ali u kojem smijeru će se razvijati – još je predmet rasprava.

Više u videosnimku….

Izvor: Al Jazeera