Sturgeon: Škotska ne može biti zarobljenik Velike Britanije

Nicola Sturgeon: Škotska želi drugačiju budućnost od one koju je izabrao veći dio ostatka Ujedinjenog Kraljevstva (EPA)

Škotska ne može biti zarobljena u Ujedinjenom Kraljevstvu protiv svoje volje, izjavila je škotska premijerka Nicola Sturgeon.

Ponovila je da joj uspjeh Škotske nacionalne partije (SNP) na nedavnim vanrednim parlamentarnim izborima daje mandat za novi referendum o nezavisnosti, čemu se protivi britanski premijer Boris Johnson, prenosi Tanjug.

“Ako Ujedinjeno Kraljevstvo bude nastavilo postojati kao unija, to će biti moguće samo uz konsenzus”, rekla je Sturgeon za britanske medije.

Prema njenim riječima, britanska vlada se vara ako misli da će odbijanje referenduma označiti kraj tog pitanja.

‘Imamo pravo na budućnost’

“To je suštinska tačka demokratije – ne možete držati Škotsku u uniji protiv njene volje. Ne možete nas zatvoriti u ormar, okrenuti ključ i nadati se da će sve proći”, naglasila je.

Škoti su na referendumu o nezavisnosti 2014. godine glasali za ostanak u Ujedinjenom Kraljevstvu, ali su, također, 2016. godine na referendumu o Brexitu glasali za ostanak u Evropskoj uniji, dok je većina u Engleskoj i Velsu glasala za izlazak iz EU-a.

“Škotska veoma jasno želi drugačiju budućnost od one koju je izabrao veći dio ostatka Ujedinjenog Kraljevstva. Škotska želi da ima pravo da izabere svoju budućnost”, poručila je ranije Sturgeon.

Izvor: Agencije