Sturgeon poziva na razgovore o škotskom referendumu

Nicola Sturgeon
Sturgeon: 'Osnovno demokratsko načelo kaže da su odluke o ustavnoj budućnosti Škotske na narodu koji u njoj živi' (EPA)

Škotska premijerka Nicola Sturgeon pozvala je britansku vladu da otvori razgovore o referendumu o neovisnosti Škotske, istaknuvši “jasan demokratski mandat” nakon prošlotjednih izbora, prenosi agencija Hina.

Prema njezinim riječima, škotska vlada ima “neosporan” mandat za referendum nakon što je Škotska nacionalna stranka (SNP), kojoj je Sturgeon na čelu, osvojila 48 od 59 škotskih mjesta u britanskom parlamentu.

“Temeljno demokratsko načelo kaže da su odluke o ustavnoj budućnosti Škotske na narodu koji ovdje živi”, kazala je Sturgeon, a prenosi dpa.

“Škotska vlada ima jasan demokratski mandat da ponudi ljudima izbor u vezi s tom budućnošću na referendumu o neovisnosti, a britanska vlada ima dužnost priznati to”, istaknula je.

Johnson ne dopušta referendum

Nakon izborne pobjede konzervativni premijer Boris Johnson rekao je Sturgeon da neće dopustiti još jedan referendum, inzistirajući na tomu da je glasanje protiv neovisnosti 2014. bila odluka koja se donosi jednom u generaciji.

Čelnica SNP-a izjavila je ranije kako je sada vrijeme da zemlja odluči o svojoj budućnosti i da će njezina administracija pokrenuti pravne ovlasti za raspisivanje referenduma o neovisnosti.

“Narod Škotske rekao je svoje. Sada je vrijeme da odlučimo o svojoj budućnosti”, rekla je Sturgeon nakon što je SNP povećao broj svojih mjesta u britanskom parlamentu, prenio je Reuters.

“Škotska će vlada objaviti detaljan, demokratski slučaj prijenosa vlasti kako bi se pokrenula pravna procedura za održavanje referenduma”, dodala je, pozivajući se na administraciju u Edinburghu na čijem je čelu.

Izvor: Agencija