Stupio na snagu drugi pokušaj primirja u Istočnoj Ghouti

Istočna Ghouta je bila pod stalnim bombardiranjem zrakoplova od 18. februara (EPA)

Od jutros vlada mirna situacija u Istočnoj Ghouti, gdje traje petosatno primirje koje je za tu oporbenu enklavu kod glavnog grada Sirije Damaska predložila Rusija.

No, Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR) javlja kako su prethodno snage Vlade Sirije i njihove milicije napredovale na bojištu u blizini Istočne Ghoute.

Vladine su snage ušle dublje u područje Hawsh al-Dawahira, na istočnom rubu pobunjeničkog uporišta, pojašnjava SOHR.

Ruskim planom predviđen je svakodnevni petosatni prekid vatre, od devet do 14 sati, no nakon kratkog zatišja taj je dogovor propao nastavkom bombardiranja u utorak, prvog dana plana.

Samo tijekom utorka najmanje je 16 osoba stradalo u zračnim i topničkim napadima ruskih i vladinih snaga, prenosi Reuters.

Istočna Ghouta, u kojoj, prema podacima Ujedinjenih naroda, pod opsadom živi najmanje 400.000 ljudi, glavna je meta predsjednika Bashara al-Assada, koji je uz pomoć Rusije i Irana vratio pod svoju kontrolu brojna područja koja su prethodno bili zauzeli pobunjenici.

Sirijske snage i njihovi saveznici 18. veljače pokrenuli su jedno od najžešćih bombardiranja u sedmogodišnjem ratu, ubivši stotine ljudi u topničkim napadima i zračnim udarima.

To je primoralo Vijeće sigurnosti UN-a na donošenje rezolucije kojom se poziva na 30-dnevno humanitarno primirje diljem Sirije.

Prekinuto primirje

Petosatni prekid vatre koristi se za za evakuaciju ozlijeđenih iz Ghoute, istočnog predgrađa Damaska, ali i da se humanitarnim konvojima dopusti isporuka hrane i lijekova stanovništvu u okupiranoj enklavi.

Iako je u utorak trebalo biti uspostavljeno primirje na pet sati, ono se pokazalo neuspješnim jer je prekinuto bombardiranjima iz zraka, ali i topničkom vatrom.

Istočna Ghouta bila je pod stalnim bombardiranjem zrakoplova od 18. veljače, kad su sirijski ratni zrakoplovi uz pomoć Rusije pokrenuli kampanju protiv oporbenih boraca na tom području.

Pobunjenici su preuzeli kontrolu nad tim predgrađem Damaska još prije pet godina i otad je vojska odana sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu nametnula smrtonosnu opsadu i stvorila humanitarnu krizu, koja se pogoršala posljednjih nekoliko godina.

Sumnja na napad bojnim otrovom

Prije tri dana sirijske snage pokrenule su novu ofenzivu i krenule na pobunjenike iz više pravaca kako bi pokušale prodrijeti u enklavu.

Potom se dan kasnije, u ponedjeljak, dogodio napad za koji se sumnja da je počinjen bojnim otrovima, pri čemu je smrtno stradalo jedno dijete, potvrdile su spasiteljske snage povezane s oporbom.

Evidentiran je i napad klorom na Al-Shifaniyah, grad blizu bojišnice, u kojem je ozlijeđeno najmanje 18 ljudi. Taj je napad pod istragom Ujedinjenih naroda.

Od početka ofenzive 18. veljače najmanje 550 civila izgubilo je život, potvrdio je SOHR.

Aktivisti u enklavi rekli su za Al Jazeeru da su napadi usmjereni na civilno stanovništvo, a ne na borce na bojišnici gdje je u tijeku sirijska ofenziva.

Sporazumom o primirju trebali su biti uspostavljeni “sigurni koridori” kako bi se olakšala evakuacija, ali aktivisti kažu kako nije bilo ni pokušaja da se to uradi.

Ne vjeruju ruskim obećanjima

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov ustvrdio je u utorak kako su određeni humanitarni koridori uspostavljeni, te će se njima dostaviti pomoć civilima.

No, stanovnici Istočne Ghoute kažu novinarima Al Jazeere kako ne vjeruju takvim obećanjima, jer ruske snage pomažu sirijskom režimu da ih bombardira. Stoga zahtijevaju pomoć pouzdanih partnera da im olakša evakuaciju, kao i da im se kaže kamo će ozlijeđeni biti evakuirani.

Prema riječima aktivista s kojima je razgovarala Al Jazeera, ratni zrakoplovi Assadova režima i dalje su iznad Istočne Ghoute.

Panos Moumtzis, regionalni humanitarni koordinator UN-a za Siriju, izjavio je kako njegov tim nije uspio pružiti pomoć Istočnoj Ghouti unatoč činjenici da su ekipe blizu enklave.

“Situacija je, u najmanju ruku, vrlo nezadovoljavajuća”, zaključio je Moumtzis.

Izvor: Al Jazeera i agencije