Oglasi

Stupili na snagu ustavni amandmani u Rusiji

Aktuelnom predsjedniku Vladimiru Putinu otvoren je put da se kandidira za još dva šestogodišnja mandata, do 2036. godine.
Vladimir Putin je naredio nadležnima da objave ruski Ustav s odobrenim amandmanimaEPA

U subotu će na snagu stupiti ustavni amandmani usvojeni na referendumu u Rusiji, kojima se aktuelnom predsjedniku Vladimiru Putinu daje mogućnost da se kandidira za još dva šestogodišnja mandata i ostane na vlasti do 2036. godine.

Kako je saopćio Kremlj, Putin je u petak potpisao izvršni nalog kojim je 4. juli određen kao dan stupanja na snagu amandmana za koje se na referendumu izjasnilo gotovo 78 posto glasača.

Putin je, također, naredio nadležnima da objave ruski Ustav s odobrenim amandmanima, odmah nakon zvaničnog proglašenja rezultata glasanja, prenosi Tanjug, pozivajući se na agenciju Tass.

Izjašnjavanje o ustavnim amandamnima u Rusiji završeno je u srijedu.

Referendum je trebao biti održan 22. aprila, ali je odgođen zbog pandemije korona virusa.

'Visok nivo jedinstva'

Rezultati glasanja u cijeloj zemlji o izmjenama Ustava pokazali su visok nivo jedinstva društva o najvažnijim pitanjima, izjavio je Putin u petak.

"Generalno, rezultati glasanja su pokazali visok nivo jedinstva u društvu o ključnim pitanjima od nacionalnog značaja", rekao je on na videosastanku s radnom grupom o ustavnim amandmanima, prenosi agencija Tass.

Pozvao je vladu, parlament i šefove ruskih regija da primijene prioritete i vrijednosti koje su Rusi izglasali konkretnim djelima - budžetima, saveznim programima i nacionalnim projektima.

Ruski predsjednik je izjavio da su ljudi srcem osjetili da je ono što su predložili sami građani, radna grupa, poslanici, potrebno zemlji.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.