Studija: Sisijevi odnosi s Izraelom su bez presedana

Izrael u Sisijevom režimu vidi priliku za jačanje odnosa s Egiptom, navodi se u studiji (Reuters)

U nedavno objavljenoj izraelskoj studiji navodi se da se egipatski predsjednik Abdel Fatah al-Sisi suočava sa izazovima i nakon tri godine od dolaska na vlast. Ti izazovi se jednim dijelom odnose na stare državne probleme, dok se drugim dijelom tiču problema nastalih u posljednjim godinama, u kontekstu nestabilnosti koja vlada u državi.

Prema studiji, koju je sačinio profesor Ephraim Kam, a objavio Institut za nacionalne sigurnosne studije pri Univerzitetu Tel Aviv, izvori Sisijevih problema počivaju na tri glavna faktora. To su, kao prvo, sukob sa političkim protivnicima, prije svega sa Muslimanskom braćom; drugo, rat protiv oružanih islamskih grupa i, treće, ekonomski izazovi.  

Ephraim Kam, koji je pomoćnik direktora Instituta, objašnjava da intenzitet Sisijeve konfrontacije sa Muslimanskom braćom raste u kontekstu u kojem ova grupa uživa narodnu podršku, budući da im je vlast oduzeta na nezakonit način. Zbog toga postoje velike šanse da će se nastaviti sukobi između vojske i Muslimanske braće.  

Uprkos svim žestokim mjerama koje Sisi poduzeo protiv Muslimanske braće te optužbama za umiješanost u oružane aktivnosti u zemlji, s vremena na vrijeme, ipak, nema mnogo dokaza i pokazatelja koju potvrđuju ove tvrdnje.

Sigurnosna prijetnja

Što se tiče sigurnosnih prijetnji od naoružanih grupa koje djeluju protiv Sisijevog režima, prema ovoj studiji, te skupine su koncentrirane na tri glavne oblasti: Sinajsko poluostrvo, pojedina urbana područja u srcu Egipta i na zapadu zemlje koji je pod utjecajem borbi u susjednoj Libiji.   

Ovaj bivši general izraelskog Vojnog obavještajnog direktorata (Aman) i predavač na Fakultetu za nacionalnu sigurnost objašnjava da se pojavom organizacije Islamska država Iraka i Levanta opasnost sa Sinaja dodatno povećala. Unatoč svim sigurnosnim naporima koji su uloženi, te velikim vojnim pojačanjima na Sinaju, Sisijev režim je i dalje svjestan da nije uspio u potpunosti eliminirati ovu organizaciju jer egipatska vojska ne pokazuje veliku motivaciju za kopnenu borbu protiv ISIL-ovih boraca na tom terenu.     

Egipatski režim je, također, nedavno priznao da je jedan dio njihove borbe protiv militantnih islamskih grupa na Sinaju usmjeren na zadobivanje političke podrške stanovništva sa tog područja te uspostavljanje barijere između njih i boraca ISIL-a.  

Studija je skrenula pažnju i na to da su vojne operacije koje je poduzeo egipatski režim na graničnom području između Egipta i Pojasa Gaze, odnosno rušenje na stotine kuća i nanošenje štete izvorima egzistencije stanovništva na sjeveroistoku Sinaja, izazvale neprijateljstvo između egipatske države i naroda. Rezultat toga su oružane operacije protiv vojske koje su doprinijele nestabilnosti unutar Egipta, što je narušilo reputaciju vlade.         

Izraelska podrška

Studija je potakla pitanja o sposobnosti egipatskog sistema da održi stabilnost i opstojnost uprkos sigurnosnim i ekonomskim krizama kroz koje prolazi, naročito nakon što su zemlje Arapskog zaljeva zaustavile svoju finansijsku podršku Egiptu, što je bio pravi udarac za egipatski režim.    

U studiji se, također, kaže da Izrael u Sisijevom režimu vidi priliku za jačanje odnosa sa Egiptom. Nivo obostranih interesa između Kaira i Tel Aviva porastao je u posljednjim godinama, dosegnuvši nezapamćen stepen bliskosti i prijateljstva, dok pitanje sigurnosti nosi prevagu u ovim bilateralnim odnosima.    

Izrael, sa svoje strane, pokazuje potpunu podršku egipatskim vojnim i sigurnosnim naporima na Sinaju, nudeći svoju pomoć egipatskoj vojsci u sferi sigurnosnih i obavještajnih informacija.   

Autor dodaje da između Egipta i Izraela postoji saradnja u različitim oblastima koje u ovoj studiji nema potrebe navoditi.

Istakao je da Izrael aktivno radi na uvjeravanju Sjedinjenih Američkih Država kako bi se osigurao kontinuitet američke podrške Egiptu u svjetlu zategnutih odnosa između Sisija i američkog predsjednika Baracka Obame. 

U zaključku studije stoji da Izrael pozitivno gleda na ono što Sisi čini protiv Islamskog pokreta otpora (Hamas), poput rušenja na stotine tunela kroz koje se dopremalo oružje, te proglašenja ovog pokreta terorističkom organizacijom i neprijateljem Egipta zbog njihovog odnosa sa Muslimanskom braćom.  

Također, Sisi u mirovnom sporazumu sa Izraelom vidi strateško blago. Šta više, nadmašio je i režim bivšeg predsjednika Hosnija Mubaraka u pokazivanju  podrške procesu normalizacije odnosa sa Izraelom, ne samo na polju sigurnosti, nego i na političkom i ekonomskom polju.

Izvor: Al Jazeera