Studija: Pentagon emituje više plinova s učinkom staklenika od Portugala

Korištenje i premještanje vojnika i oružja činilo je oko 70 posto potrošnje energije Pentagona (Arhiva)

Sjedinjene Američke Države emitiraju više plinova s učinkom staklenika u svojim odbrambenim operacijama od zemalja poput Švedske i Portugala, izjavili su naučnici, prenosi Hina. 

Pentagon, koji nadgleda američku vojsku, odgovoran je za oko 59 miliona metričkih tona karbon-dioksida i drugih plinova s učinkom staklenika emitiranih 2017. godine, pokazala je prva studija koja je sakupila takve sveobuhvatne podatke, a objavio ju je Univerzitet Brown.

Emisije Pentagona bile su “u bilo kojoj godini… veće od onih mnogih manjih zemalja”, navodi se u studiji.

Da je Pentagon zemlja, bila bi 55. po količini ispuštanja stakleničkih plinova, izjavila je Neta Crawford, autorica studije i politička zanstvenicu na Bostonskom univerzitetu.

“Tu ima puno prostora za smanjenje emisija”, istaknula je. 

Pentagon nije odgovorio na molbu za komentar.

Suše, toplotni valovi, otapanje glečera…

Korištenje i premještanje vojnika i oružja činilo je oko 70 posto njegove potrošnje energije, većinom zbog izgaranja goriva, rekla je Crawford.

To premašuje godišnje emisije Švedske i Portugala.

Pentagon je dodao klimatske promjene na svoj popis pitanja nacionalne sigurnosti u izvještaj Kongresu u januaru i pokrenuo više inicijativa za pripremu na njihov učinak.

Crawford je rekla da je Pentagon znatno srezao potrošnju goriva od 2009., ali da bi mogao učiniti i više kako bi smanjio emisije stakleničkih plinova. 

Globalno zagrijavanje zbog stakleničkih plinova iz fosilnih goriva dovelo je do više suša i toplotnih valova, otapanja glečera, povećanja razina mora i katastrofalnih poplava, upozoravaju naučnici. 

Izvor: Agencije