Studija: Mala korist od plazme oporavljene osobe

Mnoge države, pošto još nema efikasnog lijeka niti vakcine, žustro rade na pronalasku načina da se ublaže efekti COVID-a 19 (EPA)

Plazma dobijena iz krvi osobe koja se oporavila od COVID-a 19 i koja je data ljudima oboljelim ovom bolešću ne umanjuje njihove šanse da će imati teži oblik bolesti ili da će preminuti, pokazuje novo istraživanje studije u Indiji.

Istraživanje, provedeno nad više od 400 osoba koje su bile u bolnici zbog COVID-a 19, provjeravalo je učinak plazme oporavljene osobe kao tretmana za ljude koji imaju srednje težak oblik oboljenja. Rezultati, objavljeni u petak u medicinskom magazinu BMJ, ustanovili su kako „plazma oporavljene osobe ima ograničenu efikasnost“.

Ovi nalazi jedne od prvih kliničkih provjera efikasnosti ovakvog načina liječenja su nazadak za tretman koji je američki predsjednik Donald Trump u augustu okarakterizirao kao „historijski napredak“.

Sjedinjene Američke Države i Indija, koje na svijetu imaju najteže oblike epidemije COVID-a 19, odobrili su korištenje plazme oporavljenih u hitnom tretmanu zaraženih korona virusom.

Nema kliničke koristi

Druge države, među kojima je i Velika Britanija, sakupljaju doniranu plazmu tako da bi se ona mogla koristiti u većim količinama ukoliko se dokaže kao efikasan tretman.

„Provjera je pokazala kako je riječ o malom utjecaju na brzinu kojom se pacijenti mogu riješiti virusa, to nije bilo dovoljno da se poboljša njihov oporavak od bolesti. Jednostavnije rečeno, nema kliničkih koristi za pacijente“, navodi Simon Clarke, stručnjak ćelijske mikrobiologije na Univerzitetu Reading.

Agencije navode kako države, pošto još nema efikasnog lijeka niti vakcine, žustro rade na pronalasku načina da se ublaže efekti COVID-a 19.

Izvor: Agencije