Studija: Majmuni mogu razviti imunitet na korona virus

Laboratorij, Istraživanje
Japan očekuje da će u julu početi klinička ispitivanja vakcine za bolest koju izaziva novi korona virus (EPA)

Dva istraživanja provedena na majmunima, čiji su rezultati objavljeni u srijedu, nude neke od prvih znanstvenih dokaza da oporavak od bolesti COVID-19 može rezultirati imunitetom od ponovne zaraze, što je znak da bi cjepiva koja se razvijaju mogla biti učinkovita.

Iako su znanstvenici pretpostavili da bi protutijela koja proizvode organizmi kao odgovor na korona virus mogla pružati zaštitu, dosad je bilo malo čvrstih znanstvenih dokaza koji bi tu tezu poduprli.

U jednoj od novih studija istraživači su zarazili devet majmuna korona virusom, prenosi Hina.

Nakon što su se oporavili od bolesti COVID-19, istraživači su majmune ponovno izložili korona virusu, a životinje nisu oboljele.

Rezultati sugeriraju kako su majmuni “razvili prirodni imunitet, kojih ih štiti od ponovne izloženosti”, kazao je Dan Barouch, istraživač u Centru za virologiju i istraživanje cjepiva u Harvardovom Medicinskom centru “Beth Israel” u Bostonu čije su studije objavljene u magazinu Science.

Još nema dokaza za ljude

“To je vrlo dobra vijest”, rekao je Barouch.

U odvojenom istraživanju Barouch i njegove kolege testirali su 25 majmuna, kojima su dali šest prototipa cjepiva kako bi provjerili hoće li ih štititi protutijela koja razviju kroz reakciju organizma.

Majmune i deset kontrolnih životinja izložili su virusu SARS-CoV-2, a nakon toga su kod svih kontrolnih životinja zabilježene visoke koncentracije virusa, dok je kod cijepljenih majmuna, kako je kazao Barouch, opažena “znatna razina zaštite”.

Osam od deset cijepljenih majmuna bilo je potpuno zaštićeno.

Te rezultate znanstvenici smatraju ohrabrujućima iako još ne dokazuju da i ljudi mogu razviti imunitet i koliko dugo on može trajati.

Izvor: Agencije