Studija: Francuska postaje sila s Macronom na čelu

Ako Macron pobijedi, Francuska bi mogla biti lider uspostave evropskih sigurnosnih snaga (AP)

Francuska bi mogla biti vodeća sila u uspostavi evropskih vojnih snaga ako, prema očekivanjima, Emmanuel Macron pobijedi u drugom krugu predsjedničkih izbora, navodi se u specijalnom izvještaju organizacije Friends of Europe objavljenom u utorak.

Stručnjaci i analitičari ove organizacije sa sjedištem u Briselu istraživali su opcije razvoja sigurnosnog i odbrambenog sektora u Francuskoj, koji će imati ključni utjecaj na budućnost Evropske unije i Evrope u cijelini.

“Francuska je danas najvažnija za odbranu Evrope. Nakon izlaska Velike Britanije ona će biti jedina nuklearna sila u EU-u i jedina stalna članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija. Pravac koji Francuska odabere oblikovat će perspektivu cijele Unije u narednim godinama”, navodi se u studiji.

Cinici iz SAD-a

Naglašava se uloga francuskih vojnih snaga tokom prethodnih desetljeća, posebno u operacijama u Bosni i Hercegovini i na Kosovu, te ističe kako će u budućnosti ona postati i mnogo važnija uprkos činjenici da je njen utjecaj u EU-u u padu u odnosu na Njemačku, a zbog ekonomske stagnacije Francuske i uspona Berlina.

“Ali, Francuska je vojno angažirana u svijetu više nego ijedna druga članica EU-a”, navedeno je u izvještaju.

Nakon niza napada u Parizu 2015. godine glavno pitanje sigurnosti u Francuskoj postala je borba protiv terorizma.

Cinici iz Sjedinjenih Američkih Država zaključili su da je to odgovor Francuskoj, koja se protivila vojnoj akciji u Iraku 2003. godine, navodi se u dokumentu.

Građani očekuju jačanje unutrašnje sigurnosti, no stručnjaci upozoravaju kako se ni bitka na međunarodnom planu ne smije zapostaviti, smatraju eksperti organizacije Friends of Europe, analizirajući i mogućnosti i pravce jačanja francuske vojne moći.

‘Četiri jahača apokalipse’

Danas je Pariz neizostavan partner SAD-a u vojnim akcijama u Africi i na Bliskom istoku.

Ali, kako navodi studija, temelj za francusku odluku o tome kojim će pravcem krenuti bit će “četiri jahača apokalipse: Donald Trump, Brexit, Vladimir Putin i oružana grupa Islamska država Irak i Levant, te, u manjem dijelu, Turska”.

“Budući predsjednik Francuske morat će se suočiti s neizvjesnostima na globalnom planu i dugoročnim rizicima. Stoga postoje četiri moguća scenarija, od kojih svaki nosi svoje nedostatke i pozitivne strane”, navedeno je.

Prvi scenarij od Francuske bi napravio “usamljenog vuka”, koji bi razvijao svoj sistem odbrane i fokusirao se na svoje granice i sigurnost, nezavisno od međunarodnih partnera.

Ako bi pobijedila liderka desničarskog Nacionalnog fronta Marine Le Pen, ovo je najvjerovatniji scenarij.

Međutim, ako Macron pobijedi, Francuska bi mogla biti lider uspostave evropskih sigurnosnih snaga, faktički vojske, koja bi se angažirala tamo gdje NATO nije spreman.

Jačanje ‘evropskog’ NATO-a

Bila bi to stalna vojna struktura, koja bi zahtijevala zajedničko finansiranje.

Druge moguće opcije jesu bilateralno povezivanje Francuske s pojedinim članicama EU-a (Njemačkom, Italijom, Španijom ili Poljskom) te jačanje “evropskog krila” NATO-a.

Uprkos tome što će biti važan i ishod parlamentarnih izbora u junu, odluka o budućnosti zavisit će ponajviše od novog šefa Elizejske palače.

Mnogi, navodi se u studiji, još nisu svjesni koliko će pravac koji Francuska odabere u pogledu odbrane imati posljedica ne samo po njene građane nego i po cijelu Evropu.

Izvor: Agencije