Studija: Evropljani se plaše rata i konflikata

U rezultatima istraživanja navodi se da su građani Srbije najmanje zadovoljni statusom svoje zemlje (Ilustracija)

Sigurnosna situacija u Evropi je takva da je više od tri četvrtine građana sedam evropskih zemalja, među kojima i Srbije, veoma zabrinuto za sigurnost i u bližoj budućnosti strahuju od rata i konflikata, pokazali su rezultati u srijedu objavljenog istraživanja.

Analiza “Sigurnosni radar 2019: Buđenje za Evropu”, koju je uradio Regionalni ured za saradnju i mir – ROCPE u Beču Fondacije “Friedrich Ebert”, pokazala je da većina građana nije zadovoljna statusom njihove zemlje u međunarodnoj zajednici.

Istraživanje je obuhvatilo sedam evropskih zemalja, dvije “stare” članice Evropske unije – Francusku i Njemačku, dvije “nove” – Letoniju i Poljsku, kandidata za EU – Srbiju, kao i Ukrajinu i Rusiju.

Šef ROCPE-a Reinhard Krumm je na skupu u Beogradu rekao da nalazi iz studije nisu šokantni, ali da su neki interesantni, a među takve je ubrojio onaj koji pokazuje da su samo građani Francuske i Njemačke zadovoljni statusom njihovih zemalja u svijetu.

Rezultati odgovaraju naslovima u medijima

Krumm je ocijenio da sigurnost u Evropi nije dobra i da su zato u istraživanju koristili evropski, a ne EU-ov pristup, sa željom “da imaju otvorenu diskusiju” o pitanjima sigurnosti, i to ne samo sa stručnjacima, nego i s građanima.

“Poenta je da su ideje šta treba raditi (u cilju veće sigurnosti) već na stolu… ali se one ne razmatraju zato što je status quo, ili zato što trenutno nije relevantno”, rekao je Krumm, prenosi agencija Beta.

Predsjednica Foruma za međunarodne odnose EPuS Jelica Minić istakla je na skupu da istraživanje ne ukazuje samo na bojazni građana u sferi sigurnosti, već i na njihovu spremnost da se radi na smanjenju prijetnji, kao i na odsustvo želje za konfliktima i nametanjem vanjskopolitičkih izbora drugih zemalja.

Ona je, također, rekla da, kada je riječ o Srbiji, rezultati studije odgovaraju naslovima u medijima.

“Posebno je zanimljivo što rezultati odgovaraju dominantnim percepcijama, željama i strahovanjima koje možemo videti i na naslovnim stranama štampe”, kazala je Minić.

Ukazano je na neke nalaze, među kojima je i onaj da 43 posto građana sedam zemalja kao prijetnju po sigurnost Evrope vidi Rusiju, a 50 posto SAD.

Srbija: SAD opasniji od Rusije

Također, studija je pokazala da je 85 posto građana Srbije zabrinuto oko statusa države, dok 71 posto Nijemaca to pitanje uopće ne brine.

U dijelu studije o Srbiji navodi se da su njeni građani najmanje zadovoljni statusom svoje zemlje – čak 85 posto misli da Srbija nema status u svijetu koji zaslužuje, a 75 posto vjeruje da je druge zemlje sprječavaju da dostigne “istinsku veličinu”.

Iz perspektive Srbije najveću prijetnju po evropsku sigurnost predstavlja SAD (to misli 71 posto ispitanika), proširenje NATO-a (71 posto) i ekspanzija EU-a na istok (47 posto).

Istraživanje je pokazalo da više od tri četvrtine populacije Srbije ne doživljava Rusiju kao prijetnju.

Anketa je obavljena između augusta i oktobra 2018. godine, na reprezentativnom uzorku u sedam zemalja.

Izvor: Agencije