Studentski parlament ogradio se od protesta u Novom Sadu

Od ponedjeljka u Srbiji traju protesti građana, uglavnom mladih ljudi (Jaroslav Pap / Tanjug)

Studentski parlament Univerziteta u Novom Sadu i 13 studentskih organizacija te visokoškolske ustanove javno su se ogradili od, kako navode, “tzv. studentskih protesta jer su zahtevi koji se pominju na tim protestima izričito politički i ne sadrže nijedan jedini zahtev koji se tiče studenata i studentskog standarda”.

Navode kako je “legitimno pravo svakog građanina da izrazi svoje nezadovoljstvo i to ne može niti sme da se osporava”, ali se ističe da se “protesti koji nemaju apsolutno nijedan studentski zahtev, cilj ili zaštitu prava studenata ne mogu niti smeju nazvati studentskim”.

“Zvanične studentske organizacije i institucije ne žele da učestvuju u političkim prepucavanjima niti će dozvoliti da budu zloupotrebljene u te svrhe”, navodi se.

Studentski parlament upozorava sve kolege da “ne dozvole da budu izmanipulisani i da se zapitaju da li treba podržati samoproklamovane ‘studentske pokrete’ čiji je osnovni motiv borba ‘protiv sistema'”.

U Srbiji od ponedjeljka traju prosvjedi građana, uglavnom mladih, nezadovoljnih pobjedom aktualnog premijera Aleksandra Vučića na predsjedničkim izborima 2. aprila.

Prva dva dana nije bilo jasno što demonstranti traže, no u srijedu je prosvjed u Beogradu počeo jasnim zahtjevima.

Istakli zahtjeve

Studenti Univerziteta u Beogradu objavili su na Facebook-stranici da su prihvatili zahtjeve koje su iznijeli studenti u Novom Sadu. Traže smjenu članova Republičke izborne komisije (RIK) zbog nepoštivanja odluke Ustavnog suda Srbije o održavanju izbora na Kosovu, smjenu članova Regulatornog tijela za elektronske medije (REM) zbog nereagiranja na prekršaje u medijima tokom kampanje, razrješenje predsjednice Skupštine Srbije Maje Gojković zbog prekida skupštinskog zasjedanja 1. marta.

Studenti traže i smjenu glavnog i odgovornog urednika Radio-televizije Srbije i urednika informativnog programa te medijske kuće zbog, kako su naveli, “režimskog izveštavanja i neravnomerne zastupljenosti kandidata” i sređivanje biračkog spiska u cilju utvrđivanja tačnog broja birača.

Studenti su s prosvjeda u centru Novog Sada zatražili raspisivanje fer i slobodnih izbora, kao i smjenu “kompletne vlasti”, koju su optužili za pokušaje insceniranja incidenata.

Prosvjedi su u Beogradu počeli u ponedjeljak, a jučer su im se pridružili građani iz još 20 gradova u Srbiji.

Izvor: Agencije