Studentica otkrila lebdeće plazme oko Zemlje

Izvor: YouTube / CAASTRO

Australska mlada naučnica otkrila je ogromne, do sada nevidljive, strukture plazme cjevastog oblika, koje se kreću oko Zemlje piše News.com.au, prenose hrvatski mediji.

Otkriće je prvo naišlo na dosta veliku dozu skepticizma kod astrofizičara, no Cleo Loi (23), studentica Univerziteta u Sydneyju, dokazala je da taj fenomen postoji.

Koristeći poseban teleskop za promatranje svemira u 3D-u, Loi je dokazala da je Zemljina atmosfera premrežena s ovom plazmom neobične strukture nalik na cijevi. Ti višeslojni ‘kanali’ stvaraju se u atmosferi ionizacijom sunčeve svjetlosti, navodi portal 24sata.hr.

Vizuelni dokaz

“Već 60 godina naučnici pokušavaju dokazati postojanje ovih plazma-struktura, ali sada prvi put imamo vizuelni dokaz njihovog postojanja. Posmatrali smo ih na 600 kilometara iznad Zemljine površine, to je visina na kojoj završava neutralna atmosfera”, kazala je studentica australskog Centre of Excellence for All-sky Astrophysics (CAASTRO).

Dodala je da je morala biti jako uporna u svom istraživanju, jer su na početku ostali naučnici mislili da se radi o nekim greškama na fotografijama.

“Vidjeli smo upečatljiv uzorak na nebu gdje su se pruge plazme visoke gustoće izmjenjivale s onima niske gustoće. Sve je bilo prekrasno poravnano sa Zemljinim magnetskim poljem, poput aurore. Tada smo shvatili da smo na tragu nečeg velikog”, rekla je Loi.

Njeno je istraživanje u početku bilo odbačeno zbog ‘nesavršenosti teleskopskih slika’.

“Oni nikada nisu vidjeli ništa slično ovome. Niko na ovakav način nije gledao na te podatke. Zato je puno ljudi bilo uvjereno da je bio neki problem s teleskopom”, rekla je.

‘Oprezan pristup’

Kaže da je to ipak nije omelo jer je i inače tvrdoglava.

“Bila sam znatiželjna. Oprezno sam pristupila svemu i tako su i drugi shvatili da nije riječ o pogrešci na teleskopu, već da je riječ o nečem drugom.  Otkrili smo da su uzorci ionizacije u ionosferi iznimno strukturirani. Oni ‘plove’ u tim cjevastim strukturama koje su poravnane sa Zemljinim magnetskim poljem”, kazala je.

Loi tvrdi da te plutajuće plazma cijevi mogu utjecati na astronomske podatke, posebno sisteme navigacije koji baziraju svoje podatke isključivo na satelitima. To također može značiti da je potrebno preispitati naše promišljanje o tome kako se galaksije, zvijezde i oblaci plina ponašaju i kako izgledaju.

Supervizor Tara Murphy ocijenila je Loin rad impresivnim.

“To je velika zasluga Cleo, koja nije samo otkrila ovu pojavu, već je uspjela uvjeriti i ostatak naučne zajednice. Kao dodiplomski student bez prethodne pozadine u ovoj oblasti, to je impresivno postignuće”, kazala je dr. Murphy, predavač na CAASTRO-u i Školi fizike na Univerzitetu u Sydneyu.

Njezino istraživanje objavljeno je u Geofizičnim naučnim radovima.

Izvor: Agencije