Oglasi

Studenti 'zauzeli' Rektorat Univerziteta u Banjoj Luci

Studenti ukazuju na narušavanje autonomije studentskog organiziranja, seksualno uznemiravanje i probleme plagiranja.
Među 17 zahtjeva je i razrješenje pozadine afere na Tehnološkom fakultetuAl Jazeera - Arhiva

Studenti Univerziteta u Banjoj Luci zauzeli su zgradu Rektorata u tom gradu, insistirajući na zaustavljanju rastrošnosti te ispravljanju brojnih nepravdi prema studentima, među kojima su i ozbiljni prigovori na narušavanje autonomije studentskog organiziranja, seksualno uznemiravanje i probleme plagiranja.

"Proteste organizujemo danas, na 42. godišnjicu Univerziteta, jer se velika sredstva troše na proslavu, a ne izdvaja se novac za osnovne stvari, kao što je zapošljavanje stručnog nastavnog kadra", rekao je predsjednik Unije studenata bh. entiteta Republika Srpska Ratko Savić.

Stotinjak studenata koji su članovi Unije studenata RS-a i banjalučkog Studentskog parlamenta ušli su u zgradu Rektorata te su objavili popis od 17 zahtjeva.

Studenti, između ostalog, traže da Senat donese jedinstvena pravila studiranja, koja će se primjenjivati na svim fakultetima, a koja se odnose na predispitne obveze i polaganje ispita, prenosi Hina.

Istraga protiv plagiranja

Među 17 zahtjeva je i razrješenje pozadine afere na Tehnološkom fakultetu, gdje je referent Studentske službe Velimir Balaban optužen za seksualne ucjene, kao i da se istraže sve afere seksualnog uznemiravanja na Univerzitetu, prenosi Fena.

Studenti traže istragu i navoda o postojanju vrlo prisutnog plagiranja u radovima studenata, ali i profesora tog univerziteta.

Studenti su upozorili kako obrazovne vlasti nastoje ukinuti autonomiju studentskih organizacija.

Među zahtjevima je i onaj po kojem treba omogućiti najboljim studentima ostanak i nastavak rada na fakultetima.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.