Struja ‘trese’ crnogorsku Skupštinu

Parlament Crne Gore odlučuje o izmjeni Zakona o energetici, kojim bi se građani rasteretili plaćanja gubitka u prenosu električne energije. Tako bi se sa računa za struju građana trošak prebacio na državni budžet.

Vladajući, ali i dio stručnjaka, upozoravaju kako je to suprotno svjetskoj praksi.

Dok čekaju na red u podgoričkoj Elektrodistribuciji, dio građana žali se na visinu i nejasne stavke računa za potrošenu struju.

“Trošim 15 eura struje, a 18 eura prenosa, od 15 do 50 eura meni su sve neke stavke koje stvarno ne može da izdrži ni najbogatiji, a ne ova sirotinja. Ako je dosta, zaista je dosta”, kaže Zagorka, stanovnica Podgorice.

Njen sugrađanin Milanko također ima primjedbu: “Ovo nije korektno s njihove strane, s obzirom da su strujomjeri na stubu i da nema uopšte krađe, to može da se provjeri. Izbacili su strujomjere i sada opet dolazi gubitak na mreži. Znači – neko uzima pare na osnovu običnih građana.”

Opozicija sada traži da se gubici na elektromreži izdvoje iz računa za struju.

Samoinicijativna stopa gubitaka

“Želimo da postignemo da građani ne plaćaju paušalno gubitke na mreži. To je sasvim normalno i prirodno. Ne mogu tuđe gubitke da plaćaju svi građani”, kaže Dritan Abazović iz Građanskog pokreta.

Sudskom odlukom iz 2011. godine, sa računa su skinuti komercijalni gubici, kao što su krađa struje ili greške pri mjerenju. Odlukom Regulatorne agencije za energetiku, tehnički gubici ostavljeni su na teret građana.

Stav regulatora je da su prenos i distribucija struje nemogući bez tehničkih gubitaka, pa potrošači, uz svaki račun, plaćaju devet posto gubitaka u distribuciji i tri posto u prenosnoj mreži.

U Elektroprivredi Crne Gore kažu da se ovi gubici naplaćuju i u drugim zemljama regiona i variraju od četiri do 12 posto. Oni su ih sveli na 16,7 posto. Nevladina organizacija koja traži ukidanje te stavke smatra da moraju biti niži i precizno mjereni.

“Regulatorna agencija za energetiku proizvoljno, samoinicijativno utvrđuje stopu gubitaka koje mi treba da platimo. I onda oni odaberu da to bude 11 posto. Zašto 11, zašto ne samo pet [posto], koji se gube u distributivnoj mreži?”, pita Ines Mrdović iz nevladine ogranizacije MANS.

Amandman su podržala 34 poslanika, među njima i manje stranke vladajuće koalicije. On je sada sastavni dio zakona. Ako ga podrži isti broj poslanika – imat će dovoljno ruku. Protiv je premijerova Demokratska partija socijalista.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera