Stručnjak za izbjeglice vanjskopolitički savjetnik Merkel

Izbjeglice, Njemačka
Pozicija koordinatora za izbjeglice stvorena je nakon odluke Merkel da dopusti ulazak milijunima izbjeglica (EPA)

Njemačka kancelarka Angela Merkel imenovala je Jana Heckera, svojeg koordinatora za izbjegličku politiku, za novog vanjskopolitičkog savjetnika.

Odluka je donesena dok se Merkel suočava s osjetljivim pregovorima o novoj koalicijskoj vladi idućeg tjedna, tijekom kojih će imigracija najvjerovatnije biti ključna tema, priopćila je u srijedu glasnogovornica Vlade Ulrike Demmer, prenosi Fena.

Merkel, koja je bila zatečena naglim jačanjem antiimigrantske ekstremne desnice na općim izborima u Njemačkoj prošlog mjeseca, nastoji okupiti trostranačku koaliciju svojih konzervativaca, protržišnih Slobodnih demokrata i ekološke stranke Zelenih – kombinaciju koja do sada nije bila testirana na nacionalnoj razini.

Naslijedio Christopha Heusgena

Članice njezinog konzervativnog bloka razriješile su vlastite razlike i u ponedjeljak su se usuglasile da limitiraju migraciju, otvarajući put za razgovore s dvije ostale stranke.

Hecker, bivši savezni sudac, preuzeo je novostvorenu poziciju koordinatora za izbjeglice u listopadu 2015. godine, nakon odluke Merkel da dopusti ulazak u zemlju milijunima izbjeglica i migranata.

On je sklapao njemačke migracijske sporazume s afričkim zemljama i pratio je Merkel u brojnim putovanjima po inozemstvu koja su bila fokusirana na migraciju.

Hecker je naslijedio Christopha Heusgena, koji je savjetovao Merkel svih 12 godina na kancelarskom položaju, prije nego što je postao njemački veleposlanik u UN-u krajem srpnja, prenosi Reuters.

Izvor: Agencije