Stručnjaci za sigurnost SAD-a protiv Trumpa

Stručnjaci navode da Trump pokazuje nedostatak osnovnog znanja i o američkom Ustavu (AP)

Piše: Ivica Puljić

U otvorenom pismu, kojeg je potpisalo 50 republikanaca, stručnjaka za nacionalnu sigurnost, američka javnost je upozorena da bi republikanski predsjednički kandidat Donald Trump “mogao biti najneodgovorniji predsjednik u američkoj povijesti”.

U toj su skupini bivši direktor CIA-a i NSA-e, Michael Hayden, Robert Zoellick, bivši direktor Svjetske banke, John Negroponte, prvi direktor krovne američke obavještajne mreže te dvojica negdašnjih čelnika Ministarstva za Domovinsku sigurnost – Tom Ridge i Michael Chertoff.

Oni poručuju da Donaldu Trumpu “nedostaju karakter, vrijednosti i iskustvo” da bi bio predsjednik.

Zanimljivo je da su mnogi potpisnici ovog pisma odbili to učiniti kada su bili pozvani u ožujku ove godine.

“Nitko od nas neće glasovati za Donalda Trumpa”, ističu potpisnici pisma do kojeg je došlo nakon što je nekoliko visokorangiranih republikanaca počelo upozoravati na Trumpovo ponašanje i nedostatke.

Neslaganje s vanjskom politikom

Trump se ne slaže s dobrim dijelom vanjske politike Republikanske stranke.

Između ostalog, Trump postavlja pitanje trebaju li Sjedinjene Države izvršavati svoje obveze prema NATO-u, podržava korištenje mučenja u ispitivanju osumnjičenika za terorizam, sugerira da Japan i Južna Koreja trebaju proizvesti nuklearno naoružanje, ne osuđuje ponašanje Rusije u međunarodnim odnosima, osobito kada je Ukrajina u pitanju.

“On slabi moralni integritet Sjedinjenih Država kao lidera slobodnog svijeta”, navodi se u pismu te dodaje da Trump pokazuje nedostatak osnovnog znanja i o američkom Ustavu, američkim zakonima i institucijama, uključujući vjersku toleranciju, slobodu medija i neovisnost pravosuđa.

Među ostalim prominentnim Amerikancima koji neće dati Trumpu svoj glas su: Barbara Bush, bivša prva dama, Jeb Bush, bivsi guverner Floride i predsjednički kandidat 2016. godine, William Cohen, bivši ministar obrane, Jeff Flake, senator iz Arizone, Lindsey Graham, senator iz Južne Karoline i predsjednički kandidat 2016,  Larry Hogan, guverner Marylanda, John Kasich, guverner Ohioa i predsjednički kandidat 2016, Mark Kirk, senator iz Illinoisa, Mitt Romney, bivši guverner Massachusettsa i republikanski predsjednički kandidat 2012, Ileana Ros-Lehtinen, kongreskinja s Floride i Ben Sasse, senator iz Nebraske.

Izvor: Al Jazeera