Stručnjaci UN-a za ljudska prava zabrinuti kaznom Assangeu

Britanski sud osudio je osnivača WikiLeaksa na 50 sedmica zatvora jer je bijegom u ekvadorsku ambasadu u Londonu prije sedam godina prekršio uvjete kaucije (EPA)

Stručnjaci Ujedinjenih naroda za ljudska prava izrazili su zabrinutost u petak  zbog kako su rekli “neprimjerene kazne” od 50 sedmica u zatvoru nametnute osnivaču WikiLeaksa Julianu Assangeu jer je prekršio uvjete kaucije u Velikoj Britaniji.

Assangea drže u strogo čuvanom britanskom zatvoru Belmarshu “kao da je osuđen za teško kazneno djelo”, navodi u izjavi UN-ova radna grupa koja prati samovoljna hapšenja te dodaje kako se to “čini protivno načelima nužnosti i proporcionalnosti”.

Ona kršenje uvjeta kaucije opisuje kao razmjerno “malo kršenje”, prenosi Hina.

Grupa sastavljena od pet nezavisnih stručnjaka, objavila je mišljenje 2015. da je Assange – koji je u to doba bio u ekvadorskoj ambasadi u Londonu nakon što je prekršio uvjete kaucije kako bi izbjegao izručenje u Švedsku da se suoči s optužbama za silovanje –  tada bio samovoljno uhapšen.

Britanski sud osudio je osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea na 50 sedmica zatvora jer je bijegom u ekvadorsku ambasadu u Londonu prije sedam godina prekršio uvjete kaucije, položene kako bi izbjegao istražni zatvor.

Zloupotreba statusa

Sutkinja Deborah Taylor je pročitala presudu u kojoj stoji da je Assange zloupotrijebio privilegirani status kako bi izigrao zakon i pokazao prezir prema britanskom pravosuđu.

Assange je prošli mjesec proglašen krivim za kršenje kaucije u juna 2012. nakon švedskog zahtjeva za izručenjem zbog navodnog silovanja. Maksimalna kazna zatvora bila je godina dana.

“Ostali ste tamo (u ambasadi) skoro sedam godina, zloupotrijebivši vaš privilegirani status kako bi izigrali zakon i cijelom svijetu pokazali vaš prezir prema zakonima ove zemlje”, kazala je Taylor.

Kako bi ga hapsili, Assange je porezne obveznike stajao 21 milion američkih dolara, dodala je sutkinja.

Assangeov advokat izjavio je kako se njegov klijent, koji cijelo vrijeme tvrdi da je u tom slučaju nevin, nije predao britanskim vlastima zato što je smatrao da ne bi imao pravedno suđenje.

Australac Julian Assange uhapšen je 11. aprila u ekvadorskoj ambasadi u Londonu nakon što mu je ekvadorska vlada ukinula azil.

Osnivač WikiLeaksa u četvrtak će biti saslušan na ročištu na kojem će se odlučivati hoće li biti izručen SAD-u koji ga je optužio da je bivšem vojnom obavještajcu Chelseu Manningu pomogao u izvlačenju tajnih dokumenata iz sistema američkog ministarstva odbrane.

Izvor: Agencije