Stručnjaci traže moratorij na genetske manipulacije

Globalni moratorij bio bi na snazi sve dok zemlje ne izrade međunarodna načela (EPA)

Vodeći naučnici i etičari zatražili su moratorij na genetski inžinjering ljudskim polnim stanicama ili embrijima u svrhu rođenja genetski izmijenjenih beba, a nakon što je kineski liječnik prošle godine objavio rođenje genetski modificiranih blizanki.

Kineski stručnjak He Jiankui rekao je da su njegove blizanke genetski modificirane da budu otporne na virus HIV i nije riječ o takozvanim dizajnerskim bebama s određenom bojom očiju ili kvocijentom inteligencije, ali njegova je objava izazvala osude u svijetu.

Naučnici i etičari žele moratorij na manipuliranje ljudskim jajnim stanicama, spermom ili embrijima, jer bi to “moglo imati trajne i moguće štetne učinke na vrste”.

Previše naučnih i etičkih pitanja

Globalni moratorij bio bi na snazi sve dok zemlje ne izrade međunarodna načela koja će odrediti na koji će se način koristiti tehnologija, napisali su u članku u časopisu Nature.

Ne bi obuhvatio genetski inžinjering na istraživanja koja ne bi vodila rođenju djece.

Okvirni plan koji zahtijevaju zaustavio bi pustolovne pokušaje za reinžinjeringom ljudske vrste, pišu stručnjaci u časopisu.

“Uvođenje genetskih modifikacija u buduće generacije imalo bi trajne i moguće štetne posljedice na vrste”, napisali su.

Francis Collins, direktor američkog Nacionalnog instituta za zdravstvo, napisao je u pismu časopisu da se “NIH čvrsto zauzima” za zabranu i praksu koja bi trebala odmah stupiti na snagu sve dok se zemlje ne obavežu na poštivanje međunarodnih načela koja će odrediti “hoće li i pod kojim uvjetima takva istraživanja biti nastavljena”.

“Nema dvojbe da tehnologije izmjene genoma imaju golem potencijal”, kaže Collins i dodaje da ima previše naučnih i etičkih pitanja koja traže odgovore.

Nisu poštovani naučni kodeksi

Neki naučnici smatraju poziv za zabranom nepotrebnim, jer neće spriječiti tajni rad stručnjaka kakav je He Jiankui, koji nije poštovao naučne kodekse.

Helen O'Neill, direktorica programa za Reproduktivne nauke i zdravlje žena na londonskom University Collegeu, smatra da prijedlog zanemaruje činjenicu da zabrana već postoji.

Zakonske i etičke mjere postoje u Kini i to što je He Jiankui “činio nije zato što mu je to dopustio zakon”, jer on je zakon kršio, rekla je O'Neill.

Izvor: Agencije