Stručnjaci: Snimci makedonske opozicije autentični

Kompromitirajuća snimka razgovora makedonskog premijera Nikole Gruevskog i bivšeg ministra prometa je autentična, odnosno nije montirana. To je potvrdila analiza jednog njemačkog laboratorija, provedena za Al Jazeeru.

Analizu jedne u nizu snimki telefonskih razgovora, koje navodno inkriminiraju premijera Gruevskog, Al Jazeera je zatražila od njemačkog laboratorija Tonambulanc.

U spornom razgovoru, Gruevski i bivši ministar za transport i veze Mile Janakievski navodno dogovaraju proviziju od kineske kompanije koja gradi autoceste u Makedoniji.

“Premijer: Mile, šta radiš?

Ministar: Dobro sam, u gostima smo kod Kireta.

Premijer: Kod koga?

Ministar: Kod Kireta, Kireta.

Premijer: Tako znači. Koliko predlažeš za ovo?

Ministar: Pet na sve.

Premijer: Šta pet na sve?

Ministar: Pet posto.

Premijer: Ne, ne koliko tačno!?

Ministar: Sada sve zavisi od toga koliko će biti, između 15 i 18”.

‘Riječ je o originalu’

Audio stručnjak Fabian Scherer, analizirao je isključivo je li riječ o montiranoj snimci. Kome pripadaju glasovi, tj. razgovaraju li na snimci premijer Gruevski i ministar transporta – nije bilo tema analize.

Nakon sedmosatnog vještačenja došao je do sljedećeg zaključka:

“Moje je mišljenje da je riječ o originalu. Ne možete biti sigurni 100 posto, ali 99 posto je da je snimak original. Neke snažne činjenice na to upućuju”, tvrdi Scherer.

“Premijer: Ti si s njima razgovarao o procentu ili o tačnoj cifri?

Ministar:  Pa… Oni su tako spomenuli, i generalno je uredu ovako. Pet na ono što će proći. To zavisi od ponude, ali kretalo bi se između 15 i 18, saglasno nekim pretpostavkama koliko bi ponudili.

Premijer: Hoće li toliko prihvatiti?

Ministar: Ako im tako kažemo, prihvatiće. Da, nije to ništa. I na drugom je toliko.

Premijer: Da nije mnogo? Da ne pretjeramo?

Ministar: Išao sam prema nekoj analogiji od prije, i… Oni su jednom prilikom toliko spomenuli. A tri je… Tri je korektno.

Premijer: Traži 15 da vidimo kako će reagovati, pa se javi.

Ministar: Dobro.

Premijer: Hajde”.

Teško lažirati takve snimke

Scherer je kazao: “Imamo dva tonska kanala. Vrlo je teško to lažirati. Udaljenosti od kašnjenja s jednog kanala prema drugom kanalu su uvijek iste. Kada bi se to montiralo, kašnjenja bi se mijenjala i mislim da je ovaj dio definitivno originalan.”

Kvaliteta snimke, smatra Scherer, upućuje na to da je razgovor snimljen profesionalnom opremom. 

“Riječ o vrlo čistom glasu, dok od druge strane možete čuti malo šuma. Taj format od 8.000 bita je karakterističan za profesionalnu opremu i ja mislim da je profesionalna snimka”, dodaje Scherer.

Taj audio stručnjak smatra kako je ovakvu vrstu razgovora teško lažirati. 

“U ovom razgovoru konstantno se mijenja razina glasnoće i intenziteta glasova, tako da je ovo vrlo teško lažirati”, napominje Scherer.

Seriju kompromitirajućih snimaka objavljuje makedonska oporba optužujući vlast između ostalog za korupciju, zloupotrebu položaja i namještanje izbora.

Izvor: Al Jazeera